Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POČINJU NAJVEĆE VOJNE VJEŽBE

SUOČENI S RUSKOM PRIJETNJOM - NATO želi pokazati da može djelovati u 'mračnom i opasnom' svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO i njezine saveznice započet će u ponedjeljak najveće vojne vježbe na Sredozemlju u posljednjih deset godina pokazujući svoju moć u trenutku dok Rusija ojačava svoje pozicije na području istočnog Mediterana.

Iako su vježbe planirane mnogo prije ruske vojne intervencije u Siriji, jačanje sukoba na području Sjeverne Afrike i Bliskog istoka pred NATO postavlja izazov da reagira na različite prijetnje na svojim granicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

U vježbama će tijekom pet tjedana sudjelovati 36.000 pripadnika oružanih snaga, 230 vojnih jedinica, 140 zrakoplova i više od 60 ratnih brodova. NATO i njegovi saveznici žele pokazati da mogu djelovati u nečemu što je britanski ministar obrane Michael Fallon nazvao 'mračnijim i opasnijim svijetom'.

Neki od najviše pozicioniranih dužnosnika Saveza u ponedjeljak će u zrakoplovnoj bazi u južnoj Italiji biti na smotri zrakoplova i helikoptera. Savez je suočen s tim kako reagirati na rusku prijetnju koja više nije samo na istočnoj granici NATO-a.

'NATO treba strategiju za južnu granicu, za ono što se događa na tom luku nestabilnosti od Iraka do Sjeverne Afrike', kazao je britanski veleposlanik pri NATO-u Adam Thomson.

SADA TO I ONI MOGU Demonstracija vojne moći

'U savezu se moramo također suglasiti oko dugoročnog odnosa prema Rusiji'.

Rusija je početkom godina održala vojne vježbe s više od 45.000 vojnika kao i vježbe na Sredozemlju prije napada na Siriju i sada je pozvana kao promatrač na vježbama.

Savez, koji je bio usmjeren na zaštitu svojih istočnih članica, uspostavio je male zapovjedne i kontrolne centre od Estonije do Bugarske koji mogu u kratkom vremenu dobiti potporu snaga za brzo djelovanje u slučaju napada.

'Ranije smo govorili o prijetnjama s istoka i prijetnjama s juga a sad su se one spojile', kazao je dužnosnik NATO-a.

Cilj vježbi je provjeriti sposobnost novih brzih snaga koje se mogu rasporediti na područje koje trebaju štititi unutar tjedan dana.

Dok Poljska vidi ulogu tih snaga samo na granici NATO-a prema Rusiji zemlje poput SAD-a, Francuske i Britanije smatraju da bi mogle djelovati u Turskoj te izvan granica NATO-a kako bi se stabilizirale nove vlasti u Libiji i Siriji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene