Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakopana prije 80 godina

Otkrivena nacistička vremenska kapsula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografije, novine, kovanice i knjige pronađene u su nacističkoj vremenskoj kapsuli otkrivenoj u Poljskoj.

Kapsulu iz 1934. godine pronašli su arheolozi koji su znali za njeno postojanje, ali dosad nisu mogli pristupiti bakrenom cilindru u gradu Zlocieniecu koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio dio Njemačke.

Pročitajte i ovo Skeniranje je pokazalo U-podmornicu na morskom dnu u blizini Skagena u Danskoj (Ilustracija: seawarmuseum.dk) 73 godine od potonuća Blizu Danske pronađena Hitlerova podmornica koja je krijumčarila naciste i njihovo blago u Južnu Ameriku Tirpitz (Foto: Arhiva/AFP) Znanstvena studija pokazala Posljedice skrivanja najvećeg broda Hitlerove mornarice vidljive i danas u Norveškoj

Prije 80 godina kapsula je zakopana prilikom izgradnje zgrade Ordensburg Krossinsee u kojoj se provodila obuka članova nacističke stranke. Istraživači su se, kako bi dospjeli do kapsule, morali probiti kroz debeli sloj betona, njemačke mine i podzemne vode.

U njoj su otkrivene fotografije Adolfa Hitlera, novine, dva primjerka Hitlerove knjige "Moja borba", kovanice te koverta s promotivnim informacija o gradu Falkenburgu, kako glasi njemački naziv za Zlocieniec.

Arheolog Marcin Peterleitner izjavio je kako su svi pronađeni predmeti u odličnom stanju.

Predmeti se trenutno nalaze u Nacionalnom muzeju u Szczecinu te će biti prevedeni prije no što budu dostupni javnosti, javlja Daily Mail.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene