Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U policiji BiH rade odgovorni za masakar u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset pripadnika Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), ključne policijske agencije u toj državi, sudjelovalo je u operacijama na području Srebrenice u srpnju 1995. godine u kojima su pripadnici vojnih i policijskih postrojbi bosanskih Srba pobili oko osam tisuća Bošnjaka, prenosi u nedjelju sarajevsko "Oslobođenje".

Ovu informaciju potvrdio je direktor SIPA-e Sead Lisak koji je pojasnio kako je Centar za istraživanje ratnih zločina koji djeluje pri ovoj agenciji nedavno dobio zadaću dodatno proveriti prošlost dvadesetorice njenih zaposlenika.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Lisak je također kazao kako je u ožujku osobno Tužiteljstvu BiH proslijedio informaciju o 11 djelatnika SIPA-e za koje postoji sumnja da su sudjelovali u ratnim zločinima, uključujući i one na području Srebrenice.

Među njima su i dvojica visokih dužnosnika SIPA-e, načelnik
Obavještajno-financijskog odjela Siniša Karan i zapovjednik postrojbe za osiguranje državnih objekata Milenko Tepavčević. Tužiteljstvo BiH do sada je odgovorilo kako Karan u njihovim dokumentima nije evidentiran kao počinitelj ratnih zločina.

Prošlost Milenka Tepavčevića se još ispituje jer se pretpostavlja da bi mogao biti odgovoran za likvidaciju 42 civila iz okolice Sarajeva no to za sada neće utjecati na njegov status u SIPA-i a obzirom da suspenzija može uslijediti samo u slučaju podizanja optužnice.

Sumnje o umiješanosti djelatnike SIPA-e u ratne zločine temelje se na činjenici da su njihova imena na popisu 892 osobe koje je kao izravne sudionike srebreničke operacije evidentiralo posebno državno povjerenstvo.

"Oslobođenje" tvrdi kako postoje sumnje da je 11 osoba s tog popisa zaposleno u Graničnoj policiji BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene