Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ustanak sunita

U Perzijski zaljev uplovio američki brod s 550 marinaca: 'Treba prekinuti masovne masakre!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki amfibijski transporter uplovio je u Perzijski zaljev. Bit će potpora eventualnoj američkoj akciji u borbi protiv ustanka sunita. Mogući su i zračni udari na Irak.

Predsjednik Barack Obama objavio je posljednjih dana da razmišlja i o vojnoj operaciji kojom bi službenome Bagdadu pomogao u borbi protiv sunitskog ustanka, ali bez slanja amerčkih vojnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spojila ih Islamska država Može li stoljetni rascjep konačno završiti? - Sada imaju zajedničkog neprijatelja! Slika nije dostupna Ujedinjuje li se ratom rastrgana zemlja? Irak u borbi protiv Islamske države briše etničke i sektaške podjele

Brod Mesa Verde s 550 marinaca pridružio je u Perzijskome zaljevu nosaču aviona George H. W. Bush koji je ondje od subote, zajedno s krstaricom Philippine Sea i razaračem Truxtun.

"Brod Mesa Verde može izvesti cijeli niz različitih operacija brze reakcije i odgovora na krizu", kaže se u pentagonskom priopćenju.

Kerry kaže da su mogući i zračni udari na Irak

Sjedinjene Države razmišljaju i o zračnim napadima na Irak ne bi li tako pomogle iračkim vlastima u borbi protiv islamističkog ustanka, kao i o pregovorima s iračkim susjedom Iranom, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry.

U intervju za Yahoo! News rekao je o mogućnosti takvih udara: "Nisu oni cijelo rješenje, ali mogli bi biti jedna važna opcija".

Šokantna smaknuća: Masovna egzekucija islamističkih militanata u Iraku

"U ovakvim situacijama ubijanja i masovnih masakra, to treba prekinuti. Treba učiniti sve što je potrebno da bi se to zaustavilo, iz zraka ili na koji drugi način", dodao je Kerry.

Po njegovim riječima, SAD je voljan razgovarati i s Iranom o tome kako pomoći iračkoj šijitskoj vladi protiv koje se dignuo sunitski ustanak.

"Ako Iran može konstruktivno pridonijeti, ako je spreman poduzeti nešto uz poštovanje iračkoga integriteta i suvereniteta, mi smo spremni na takve razgovore", rekao je za Yahoo! News.

Prije toga u ponedjeljak je jedan visoki američi dužnosnik najavio američko-iranske razgovore tijekom bečkih pregovora šest svjetskih sila i Irana o iranskom nuklearnom programu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene