Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grenfell Tower tragedija

U paklenom tornju: Broj stradalih porastao na 79, samo ih je 5 identificirano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U strašnom požaru u zapadnom Londonu uništen je do temelja neboder Grenfell Tower od 24 kata u kojem je živjelo između 400 i 600 ljudi. Od početnih 17 stradalih najavljeno je da će se broj povećavati, a sada je dosegao 79 osoba. Ipak, bit će skoro nemoguće sve identificirati, poručuju iz policije.

Usred noći s utorka na srijedu u Grenfell Toweru, visokom stambenom objektu u zapadnom Londonu, započeo je razarajući požar dok je većina stanovnika spavala. Londonska policija objavila je da se 79 osoba smatra poginulima. Iako brojka nije konačna, više se neće drastično mijenjati.

Pročitajte i ovo Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara" Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

Metropolitanski policijski zapovjednik Stuart Cundy izjavio je da je pet osoba službeno identificirano, a 74 ih je nestalo, odnosno pretpostavlja se da su mrtvi.

Vatrogasne službe već su najavile da će zbog veličine i trajanja požara biti potrebno dugo vremena da bi mogli obaviti temeljitu pretragu i identificirati sve one koji nisu uspjeli izaći iz zgrade.

"Učinit ćemo to što prije moguće u suradnji s policijom. Tragično, ali ne očekujemo da ćemo ikoga pronaći živog. Zbog jačine požara i temperature koja je nastala, bilo bi apsolutno čudo da je netko preživio unutra", izjavila je šefica londonskih vatrogasaca Danny Cotton za Sky News.

Stuart Cundy novinarima je potvrdio "užasnu stvarnost" da nije moguće identificirati sve žrtve te da su neke obitelji izgubile više od jednog člana, dodao je za Guardian.

Najava je došla prije nego što se održala jednominutna šutnja u 11 sati u svim vladinim zgradama kako bi se prisjetili svih onih koji su stradali i svih ožalošćenih koji su izgubili svoje najbliže u ovom stravičnom požaru.

Pomoć obiteljima stradalih

Vlada je poslala tim državnih službenika da pomognu svima koji su pogođeni ovim požarom.

U nedjelju je Theresa May najavila i otvaranje fonda od 5 milijuna funti kako bi se pomoglo svim unesrećenim obiteljima.

Svako kućanstvo koje je izgubilo svoj dom dobit će najmanje 500 funti u gotovini i 5 000 funti uplaćenih na račun.

Fond će također služiti kao prva pomoć za privremeni smještaj i rasterećenje pogrebnih troškova unesrećenih. Svi stanovnici tornja dobit će i pravnu pomoć u slučaju javnih tužbi te će biti izdvojeno i 1,5 milijuna funti za savjetovanje i mentalnu skrb svima koji su pretrpili posljedice tragedije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene