Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Pakistanu sve manje cijepljenih protiv dječje paralize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstveni službenici u Pakistanu kažu da nisu cijepili 160.000 djece protiv dječje paralize zbog glasina da cjepivo uzrokuje impotenciju.

Roditelji djece na sjeveru Pakistana su rekli da se boje 'američke urote' smanjenja nataliteta na tom području. 

Pročitajte i ovo Muškarac u kolicima (Foto: AFP) Uspjeh istrživačkog tima "Život mi se promijenio": Tri pacijenta paralizirana od struka naniže uspjela opet prohodati Slika nije dostupna Za sve sojeve virusa REVOLUCIJA U MEDICINI Znanstvenici otkrili 'sveti gral'

Pakistan je jedna od četiri zemlje za koje je Svjetska zdravstvena organizacija ustvrdila da je izvor dječje paralize, te godišnje ulažu 196 milijuna dolara kako bi se smanjio broj oboljelih od dječje paralize na području Pakistana.
 
U Pakistanu je najmanje 39 slučajeva te bolesti potvrđeno prošle godine, od kojih 15 sa sjevera Pakistana. 

Svjetska zdravstvena organizacija je prošle godine objavila da su djeca zaražena u svijetu dječjom paralizom, zaražena virusom koji je stigao iz Pakistana, Afganistana, Indije i Nigerije.

Prema BBC-u, protivljenje cijepljenja uglavnom su potaknuli lokalni svećenici koji ilegalno emitiraju radijske programe.

Amirullah Khan, stanovnik jednog sela u Pakistanu citirao je Maulana Fazlullaha, voditelja lokane radijske postaje koji svojim slušateljima govori kako je cjepivo 'urota židova i kršćana u borbi protiv muslimana.' 

Maulana Fazlullah je to potvrdio BBC-u, govoreći da ako međunarodne zajednice zaista žele pomoći zdravstvenom stanju muslimana, trebali bi više pomoći u liječenju hepatitisa C. 

Prošle su godine cjepiva podvrgnuta laboratorijskom testiranju nakon peticije podnesene Vrhovnom sudu u Peshawaru, zbog sumnje da sadrže estrogen. 

Nakon provedenih testiranja, taj hormon nije pronađen, rekao je dr. Waheed Khan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene