Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušali napasti policiju

U Omanu dvoje prosvjednika ubijeno gumenim mecima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvoje omanskih prosvjednika izgubilo je život a petero je ranjeno u nedjelju kada je policija pucnjevima pokušala rastjerati sudionike prosvjeda protiv nezaposlenosti u Soharu, dvjestotinjak kilometara od Muskata.

'Dvoje prosvjednika ubijeno je gumenim metcima u pokušaju napada na policijsku postaju', rekao je izvor za agenciju France Presse. Pet osoba je ranjeno i više automobila je zapaljeno, po istom izvoru. Službena omanska agencija Ona potvrdila je prosvjede, spominjući 'žrtve' i ne navodeći ima li ranjenih i mrtvih. 'Prosvjednici su danas primijenili nasilje, uništavajući državnu i privatnu imovinu. Policija i specijalne snage intervenirale su radi očuvanja javnog reda i zaštite građana. Ima žrtava', piše agencija.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Pad zrakoplova u Nashvilleu Tragedija u Nashvilleu Avion pao na autocestu pa eksplodirao: "Poginulo je pet osoba, sreća što nije udario u zgradu"

Policija pokušala rastjerati prosvjednike

Po izjavama svjedoka, prosvjednici, njih oko 250, okupili su se nakon pokušaja napada na obližnjem kružnom toku Zemlje koji su preimenovali u 'kružni tok Reforme'. Policija ih je ponovo pokušala rastjerati prije nego je napustila mjesto događaja. Prosvjednici su uzvikivali slogane tražeći radna mjesta, bolje plaće za Omance i mjere u borbi protiv korupcije. Riječ je o prvim žestokim prosvjedima u ovom sultanatu koji je zadnjih tjedana poprište mirnih prosvjeda socijalne naravi.

Dana 18. veljače tristotinjak Omanaca, među kojima veći broj žena, mirno je prosvjedovalo u središtu Muskata tražeći povećanje plaća i političke reforme. Prvi prosvjedi u kojima je sudjelovalo dvjestotinjak Omanaca održani su u Muskatu, također bez nasilja, mjesec dana ranije, pa su vlasti poslije donijele odluku o povećanju plaća. Tada su objavile da će se minimalna plaća u Omanu u privatnom sektoru povećati sa 364 dolara na 520 dolara na mjesec.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene