Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13 dana nakon potresa

U Novom Zelandu ukinuto izvanredno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredno stanje ukinuto je u novozelandskom drugom po veličini gradu Christchurchu, 13 dana nakon razarajućeg potresa, no regija još uvijek podrhtava.

Devet podrhtavanja tla zabilježeno je tijekom posljednjih dvanaest sati prije ukidanja izvanrednog stanja, što je najgora noć tijekom tjedna koji je uslijedio nakon što je potres magnitude 7.1 zatresao to područje nešto prije zore 4. rujna.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

To je bio najrazorniji potres koji je pogodio novozelandski grad u skoro 90 godina i koji je izazvao znatne štete u središnjem poslovnom centru grada te u brojnim predgrađima. Zahvaljujući strogim pravilima gradnje na Novom Zelandu, jednoj od zemalja najviše ugroženih potresima, izbjegnute su masovne ljudske žrtve te su samo dvije osobe ranjene i zabilježena jedna smrt od srčanog udara.

Oko 100.000 od 160.000 kuća u tom području pretrpjelo je štete i skoro jedna trećina od 700 poslovnih zgrada ostalo je neupotrebljivo ili zahtijeva znatne popravke prije nego li bude u stanju opet primiti oko 50.000 ljudi koji rade u središtu grada. Iako je od 4. rujna zabilježeno oko 500 podrhtavanja tla seizmolog Mark Chadwick kaže da su se najnovija podrhtavanja tijekom posljednje noći - s magnitudom do 4.5 - osjetila tako jako jer je njihov epicentar bio pet do šest km ispod površine zemlje.

>> Potres na N. Zelandu otvorio novi rasjed u zemljinoj kori

Gradonačelnik Christchurcha Bob Parker rekao je da grad iz izvanrednog stanja prelazi u stanje hitnog oporavka. Policija je najavila da će njeni pripadnici zajedno s vojskom izvoditi cjelodnevne ophodnje u pogođenim područjima kako bi se izbjegle kriminalne aktivnosti. Trošak popravke kuća, cesta i oštećene druge infrastrukture u tome povijesnom gradu, podignutome sredinom 19. stoljeća, procjenjuje se na više od četiri milijuna novozelandskih dolara. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene