Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Njemačkoj prosvjed proizvođača mlijeka zbog otkupnih cijena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački proizvođači mlijeka u ponedjeljak su blokadama mljekara pooštrili svoj prosvjed protiv niskih otkupnih cijena mlijeka, a zbog blokada u nekim je mljekarama skraćeno radno vrijeme ili čak prekinuta proizvodnja.

"Naši članovi nisu spremni ustuknuti niti za jedan milimetar", rekao je predsjednik Savezne udruge njemačkih uzgajivača mliječne stoke (BDM) Romuald Schaber. On je za nisku otkupnu cijenu mlijeka optužio mljekare i predstavnike trgovačkih lanaca.

Pročitajte i ovo Inflacija; ilustracija - 1 U europskom vrhu Neke Vladine politike hrane inflaciju: Cijene rastu, ali sporije, od nas je gora samo Belgija Novčanik s eurima Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili na što troše najviše novca: Pogledajte rezultate ankete

"Ugovori o cijeni mlijeka između trgovačkih lanaca i mljekara nemoralni su i od toga najviše trpe seljaci", rekao je Schaber. Ustvrdio je da zbog današnjih blokada mljekarama nije isporučeno oko 80 posto mlijeka.

U ponedjeljak su seljaci diljem Njemačke traktorima blokirali velik broj otkupnih stanica mlijeka. Predstavnici mljekara optužili su prosvjednike da su svojim blokadama prisilili one koji nisu htjeli sudjelovati u prosvjedima na bacanje velikih količina mlijeka.

Predstavnici mliječne industrije i BDM-a jučer su se načelno dogovorili o daljnjem tijeku pregovora, ali su dvije strane, kako je priopćeno, "daleko od dogovora".

Sukob oko cijene mlijeka počeo je u travnju kada su najveći trgovački lanci u zemlji predvođeni diskontnim lancima Lidlom i Aldijem drastično snizili cijene mlijeka u svojim prodavaonicama tako da litra mlijeka sada stoji oko 60 centi. Proizvođači trenutačno za litru mlijeka dobivaju oko 35 centa te traže "najmanje 43 centa" po litri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene