450620
450620
450620
450620
450620

New York pod opsadom nakon eksplozija

  • , 19.09.2016., 08:46
  • Autor:
  • komentara

U New Yorku je pojačana sigurnost nakon eksplozija, a pogotovo zbog godišnje Opće skupštine UN-a koja počinje u ponedjeljak.

 
 
 
 
Visoke mjere sigurnosti u New Yorku (Foto: Getty Images)
Visoke mjere sigurnosti u New Yorku (Foto: Getty Images)

Eksplozija u kojoj je ranjeno 29 ljudi i otkriće druge eksplozivne naprave nekoliko blokova dalje na Manhattanu te eksplozija u obližnjem New Jerseyu, potaknuli su newyorške dužnosnike da pojačaju sigurnost uoči početka godišnje Opće skupštine UN-a ovoga tjedna.

U međuvremenu, televizijska mreža ABC NEWS objavila je da je željeznički promet obustavljen u Elizabethu u New Jerseyu, dok FBI i odred za eksplozive analiziraju moguću bombu pronađenu u smeću na željezničkoj stanici.

Eksplozija u subotu navečer u njujorškoj četvrti Chelsea uništila je kontejner za smeće. To mjesto se nalazi tri kilometra od sjedišta UN-a na East Riveru.

Newyorški gradonačelnik Bill de Blasio u nedjelju je obećao "veću nego ikad" prisutnost policije za zaštitu UN-a. Američko ministarstvo domovinske sigurnosti "aktivno sudjeluje u istragama" u objema eksplozijama, i u New Yorku i u New Jerseyu, rekao je ministar domovinske sigurnosti Jeh Johnson.

On je kazao da je sjednica Opće skupštine UN-a, koja počinje u utorak, već označena kao događaj od posebne nacionalne sigurnosti, zbog kojega su u gradu raspoređene tisuće pripadnika savezne policije koje vodi tajna služba.

"Svako područje u New Yorku povezano s Općom skupštinom UN-a imat će iznimno visok stupanj nadzora i sigurnosti", kazao je Johnson.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak se treba sastati s kineskim premijerom Lijem Keqiangom a kasnije s iračkim premijerom Haiderom al Abadijem u Lotte New York Palace hotelu.

Obama će posjetiti američku misiju pri UN-u i provest će noć u gradu, prije početka summita UN-a posvećenog globalnoj izbjegličkoj krizi.

Bomba napravljena od ekspres lonca

Njujorški guverner Andrew Cuomo naredio je da se rasporedi dodatnih 1000 policajaca i pripadnika Nacionalne garde u ophodnje njujorškim ulicama nakon eksplozije u Chelseu, koju vlasti zasad još ne povezuju s međunarodnim terorizmom.

Čini se da je bomba napravljena od ekspres lonca, slično kao i druga naprava pronađena nekoliko minuta kasnije, nekoliko blokova dalje od mjesta eksplozije.

"Tkogod to učinio, ili kojagod to skupina učinila - pronaći ćemo ga i privesti pravdi, i točka", rekao je Cuomo.

Svjetski čelnici okupit će se na Općoj skupštini UN-a u New Yorku kako bi pokušali pomoći milijunima migranata i izbjeglica i pronaći rješenje za petogodišnji rat u Siriji. To 71. zasjedanje Opće skupštine posljednje je za američkog predsjednika Obamu i glavnog tajnika Ban Ki-moona, kojemu UN traži nasljednika.

Ban će u ponedjeljak predsjedati prvom sjednicom posvećenom migracijama, u trenutku kad je svijet suočen s najvećom migrantskom krizom od Drugoga svjetskog rata. Američki predsjednik pozvat će u utorak okupljene kolege da prime više izbjeglica, da im omoguće obrazovanje i zaposlenje i da budu velikodušniji prema državama u koje izbjeglice prvo pristižu. To će biti njegovo posljednje obraćanje tom skupu jer mu istječe mandat.

Članice UN-a trebale bi sklopiti "svjetski pakt" o podjeli tog tereta, no nacrt završne deklaracije ne navodi točne brojke. UN će tim povodom pokrenuti i svjetsku kampanju protiv ksenofobije.

Na zasjedanju Opće skupštine sudjelovat će i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona će sudjelovati u općoj raspravi na temu „Ciljevi održiva razvoja: Opći poticaj za preobrazbu svijeta“, a također će supredsjedati Okruglom stolu na temu „Svjetski sporazum o podjeli odgovornosti za izbjeglice: poštivanje međunarodnog prava“ i govoriti na plenarnoj sjednici sastanka na vrhu o velikim kretanjima izbjeglica i migranata. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se