Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema opasnosti

U Nepalu je dvadesetak hrvatskih državljana - svi su dobro i na sigurnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak hrvatskih državljana, koji su išli u Nepal uglavnom preko slovenskih i srbijanskih turističkih agencija, dobro su i na sigurnom, doznaje se u ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

"U Nepalu se prema našim saznanjima nalazi dvadesetak hrvatskih državljana. Informacije dobivamo od njihovih obitelji ili putem Facebooka te javljaju da su na sigurnom. Uglavnom su išli organizirano preko turističkih agencija", rekla je glasnogovornica MVEP-a Danijela Barišić.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Slika nije dostupna 6,4 prema Richteru Jak potres pogodio Nepal, ima poginulih, prizori su grozni: "Kuće su se srušile, ljudi su trčali na ulicu..."

Također je kazala da su hrvatsko veleposlanstvo u New Delhiju i MVEP u stalnom kontaktu s ostalim državama članicama Europske unije te samom EU kako bi se organizirao odlazak iz Nepala.

Nepal je u subotu pogodio razorni potres jakosti 7,9 po Richteru u kojem je život izgubilo više od 3.200 osoba, a u nedjelju je uslijedio novi, snažni potres jakosti 6,7 stupnjeva.

VIDEO Bespomoćni prepušteni na milost i nemilost lavini - 'Drži se za moju jaknu'

U Nepalu je hrvatski alpinist Željko Bockovac, ali on nije na Mount Everestu, gdje je lavina u subotu zatrpala dio baznog logora i odnijela najmanje 17 života, nego u podnožju planine Baruntse na istoku Nepala. Bockovac se javio obitelji da su dobro i on i ostali alpinisti u njegovoj ekspediciji.

"Oni silaze polako prema dolini i neće se više penjati jer je opasno", rekao je u ponedjeljak alpinist i putopisac Stipe Božić.

Po njegovim riječima, u Nepalu je još troje hrvatskih alpinista: Ena Vrbek koja je na sigurnom u Katmanduu te još dvojica alpinista koji su sa slovenskom skupinom i koji su također na sigurnom, rekao je Božić.

U povodu katastrofalnog potresa koji je pogodio Nepal i u kojem je živote izgubilo više od 3.200 ljudi, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila je poruku sućuti.

HCK prikuplja pomoć za unesrećene u Nepalu

Hrvatski Crveni križ uputio je u ponedjeljak apel za pomoć stanovništvu Nepala koje je pogodio razoran potres, a kako bi se donacijama građana prikupila sredstva za hranu, vodu te smještaj za 75.000 ljudi.

HCK je priopćio kako će prikupljena novčana sredstva uplatiti na račun Međunarodne federacije Crvenog križa i crvenog polumjeseca, koja je pokrenula međunarodni apel.

Od 27. travnja, svi građani koji žele pomoći unesrećenom stanovništvu Nepala donacije mogu uplatiti na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb, IBAN HR6923400091511555516, poziv na broj: 12, za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X, a internetske donacije na www.hck.hr.

Subotnji potres jakosti 7,9 stupnjeva po Richteru prouzročio je najveću katastrofu u toj zemlji od 1934. godine, a prema podacima nepalske policije poginulo je 3.218 ljudi, iako broj poginulih raste iz sata u sat. U nedjelju je zabilježen još jedan potres jakosti 6,7 po Richteru.

Nepalski Crveni križ, koji ima veliko iskustvo u odgovoru na prirodne katastrofe, od prvih trenutaka aktivno sudjeluje u akcijama potrage i spašavanja života te pružanje prve pomoći stradalima, kažu u HCK-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene