454712
454712
454712
454712
454712

Napadnuta policijska akademija, 60 poginulih i 117 ranjenih

  • , 25.10.2016., 09:46
  • Autor:
  • komentara

U terorističkom napadu na policijsku akademiju u pakistanskom gradu Quetti ubijeno je najmanje 60 osoba. Među poginulima su uglavnom kadeti. Dva napadača su se raznijela eksplozivom, a jedan je ubijen.

 
 
 
 
Ulaz u napadnutu policijsku akademiju (Foto: AFP)
Ulaz u napadnutu policijsku akademiju (Foto: AFP)

 Najmanje 60 osoba je ubijeno, a 117 ranjeno u napadu skupine naoružanih muškaraca na policijsku akademiju u jugozapadnom pakistanskom gradu Quetti kasno u ponedjeljak navečer, prenose agencije.

Više od 200 polaznika nalazilo se u trenutku napada u zgradi policijske akademije, rekli su dužnosnici dodavši da su neki od njih tijekom napada koji je trajao pet sati držani kao taoci. Većina poginulih su policijski kadeti.

"Napadači su upali u našu spavaonicu ... počeli su nasumično pucati, a mi smo počeli bježati", rekao je za lokalne medije jedan kadet koji je preživio napad.

Mir Sarfaraz Bugti, ministar unutarnjih poslova pokrajine Baluchistan, potvrdio je da su naoružani napadači napali spavaonice u kojima su se kadeti odmarali i spavali. "Dva napadača su se raznijela aktiviravši eksplozivne pojaseve, a trećeg je hicem u glavu ubio pripadnik snaga sigurnosti", rekao je Bugti. Mediji su ranije objavili da je bilo pet ili šest napadača.

Niti jedna skupina nije zasad preuzela odgovornost za napad, ali jedan od najviših zapovjednika u Baluchistanu, general Sher Afgun, rekao je medijima da su službe zabilježile telefonske razgovore između napadača i njihovih nalogodavaca iz kojih se vidi da pripadaju militantnoj skupini Lashkar-e-Jhangvi povezanoj s talibanima.

Skupina Lashkar-e-Jhangvi, čije je sjedište u pokrajini Punjab, već je prije izvodila napade u Baluchistanu. Nije, međutim, jasno s kojim bi motivom skupina napala policijsku akademiju, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Pripadnici vojske i policije stigli su u akademiju 20 minuta nakon početka napada i pokrenuli operaciju koja je trajala oko pet sati, rekao je ministar.

Napad izveden u ponedjeljak navečer najteži je u Pakistanu nakon napada bombaša samoubojice na skupinu ožalošćenih u bolnici u Quetti u kojemu je poginulo 70 osoba. Prema izvješćima sigurnosnih snaga, ovaj je napad bio dobro koordiniran, a napadači su pucali s nekoliko položaja. Nakon toga ušli su u zgradu gdje se odmaralo ili je spavalo između 200 i 250 kadeta, rekli su pripadnici snaga sigurnosti.

Grad Quettu dugo se smatralo bazom afganistanskih talibana, čiji su se vođe često tamo sastajali, a nasilje nije rijetkost u pokrajini Baluchistan gdje separatisti često napadaju pripadnike sigurnosnih snaga. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se