Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko im ništa ne može

GRAD POD OPSADOM Djeca izvan kontrole - stanovništvo traži policijski sat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlog je tjedna jedan desetogodišnjak zapalio policijsku postaju.

U gradiću od 20 tisuća stanovnika, Mount Isa, na području Queenslanda u Australiji, dječaci i djevojčice noću tumaraju ulicama bez nadzora i rade svakakve nepodopštine što je zabrinulo starije građane.

Bacaju kamenje, pale vatru, kradu po kućama. Stanovnici tvrde da piju alkohol i drogiraju se. Prošlog je tjedna jedan 10-godišnjak optužen za palež kada je izgorjela zgrada lokalne policije, piše News.com.au.

Neki građani traže da se uvede policijski sat. 'Kada sam doselila ovdje, prije tri godine, grad je bio sigurno mjesto. Sada djeca od pet godina tumaraju gradom u ponoć', ispričala je Mary Gerber.

Peticiju da se mlađima od 14 zabrani napuštanje doma poslije sedam navečer, a tinejdžerima od 15 do 18 iza 23 sata, do sada je potpisalo 1.000 stanovnika zabačenog australskog gradića. Roditelji djece koja bi prekršila policijski sat bili bi kažnjeni novčano ili bi morali raditi za opće dobro.

Idete li u Australiju svakako zaobiđite ovaj grad

Bivši je gradonačelnik John Moloney već je pokušao uvesti policijski sat, ali bezuspješno.

'Djeca nose kamenje kako bi se branila od napada druge djece. Kada ujutro prođete automobilom uz cestu vidite gomile kamenja koje je razbacano tijekom noći', kazao je Moloney.

Stručnjaci-kriminalisti smatraju pak kako policijski sat ne bi imao efekta kao što nije imao u nekim drugim mjestima te da treba sa djecom i njihovim roditeljima u Monut Isi vidjeti u čemu je problem.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene