Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalna trgovina umjeničkim predmetima?

U migrantskom logoru u Sloveniji nađeni vrijedni sumerski votivni kipovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među predmetima koje su migranti koji pristižu u Sloveniju iz Hrvatske odbacili u migrantskom logoru u blizini graničnog prijelaza Gruškovje/Macelj policija je početkom studenoga prošle godine otkrila tri kipića povijesne i umjetničke vrijednosti koji potječu iz doba Sumera, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Prema prvim ocjenama stručnjaka radi se o sumerskim votivnim kipovima starim navodno 4 i pol tisuće godina, prenijeli su Slovenski radio i televizijska postaja POP-TV.

Pročitajte i ovo Obilazak granice Postavljeni i ronilački punktovi Dnevnik Nove TV istražio kako izgleda zaštita hrvatske granice: "Migranti podcijene Savu i plove improviziranim čamčićima pa ih drvo potopi" Svjetski dan izbjeglica - 2 Značajan rast "Svijet oko nas postaje sve nestabilniji": Očekuje se da će ove godine više od milijun ljudi tražiti azil u EU-u

Utvrđeno je da se radi oautentičnim predmetima velike umjetničke i povijesne vrijednosti, a predani su na privremeno čuvanje etnografskom muzeju. Policija sumnja da je riječ o ilegalnoj trgovini umjetničkim predmetima strane kulturne baštine, pa je pokrenula postupak protiv nepoznatih počinitelja.

"Kipići su predani muzeju koji je nadležan za proučavanje i evaluaciju arheoloških predmeta čiji kustos je dao ocjenu kako bi po svojim karakteristikama kipovi od alabastera mogli potjecati iz Sirije ili Iraka, a datiraju iz vremena prije Krista", navela je u propćenju za javnost mariborska policijska uprava.

Policija za sada odbija objaviti fotografije kipova zbog policijskog postupka otkrivanja moguće ilegalne trgovine arheološkim nalazima ili muzejskim predmetima koji je još u tijeku.

Podaci o kipovima dani su i Interpolu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene