Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalna trgovina umjeničkim predmetima?

U migrantskom logoru u Sloveniji nađeni vrijedni sumerski votivni kipovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među predmetima koje su migranti koji pristižu u Sloveniju iz Hrvatske odbacili u migrantskom logoru u blizini graničnog prijelaza Gruškovje/Macelj policija je početkom studenoga prošle godine otkrila tri kipića povijesne i umjetničke vrijednosti koji potječu iz doba Sumera, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Prema prvim ocjenama stručnjaka radi se o sumerskim votivnim kipovima starim navodno 4 i pol tisuće godina, prenijeli su Slovenski radio i televizijska postaja POP-TV.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Slika nije dostupna 'Nema vremena za sastančenje' SVE JE POD KONTROLOM 'Hrvatska je pokazala humano lice, to je najbolje što nam ostaje'

Utvrđeno je da se radi oautentičnim predmetima velike umjetničke i povijesne vrijednosti, a predani su na privremeno čuvanje etnografskom muzeju. Policija sumnja da je riječ o ilegalnoj trgovini umjetničkim predmetima strane kulturne baštine, pa je pokrenula postupak protiv nepoznatih počinitelja.

"Kipići su predani muzeju koji je nadležan za proučavanje i evaluaciju arheoloških predmeta čiji kustos je dao ocjenu kako bi po svojim karakteristikama kipovi od alabastera mogli potjecati iz Sirije ili Iraka, a datiraju iz vremena prije Krista", navela je u propćenju za javnost mariborska policijska uprava.

Policija za sada odbija objaviti fotografije kipova zbog policijskog postupka otkrivanja moguće ilegalne trgovine arheološkim nalazima ili muzejskim predmetima koji je još u tijeku.

Podaci o kipovima dani su i Interpolu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene