Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasuje 1,8 milijuna ljudi

U Makedoniji počeli predsjednički izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 1,8 milijuna Makedonaca s pravom glasa pozvano je od 7 sati u nedjelju na 3.480 birališta izabrati novog predsjednika, a među četvoricom kandidata favoriti su sadašnji šef države, konzervativac Đorge Ivanov i kandidat socijalista Stevo Pendarovski kojemu ankete daju blagu prednost.

Kako prenosi makedonska agencija MIA na današnjim izborima prvi put se koristi obilježavanje palca birača neizbrisivom tintom koja bi trebala trajati 24 sata.

Pročitajte i ovo Ilustracija - glasački listić Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje? Prabowo Subianto (L) i Gibran Rakabuming Raka (D) "Najbolji Indonežani" Nakon neslužbenih rezultata Subianto proglasio pobjedu, rivali daleko iza njega

Novost ovogodišnjih izbora jest i prvo glasovanje Makedonaca u inozemstvu koji mogu glasati na 34 glasačkih mjesta, od čega sedam u Europi i Africi, osam u Sjedinjenim Državama i Kanadi te devet u Australiji i Aziji.

Po anketama, Pendarovski je u blagoj prednosti, dobiva oko 37 posto glasova.

Ivanov, koji se natječe uz potporu vladajuće stranke VMRO-DPMNE, zaostaje postotni bod do dva. Pendarovski u predizbornoj utrci ističe kako prvi put u posljednjih osam godina socijalisti u anketama imaju prednost.

'BiH, Srbija, Kosovo i Makedonija moraju hitno biti primljene u Uniju'

Druga dvojica kandidata, Zoran Popovski iz prošle godine osnovane Građanske opcije za Makedoniju (GROM) i Iljaz Halimi iz oporbene Demokratske stranke Albanaca osvajaju manje od pet posto glasova.

Ne osvoji li nijedan od četvorice više od 50 posto glasova, drugi izborni krug održat ć se 27. travnja, istoga dana kada i parlamentarni izbori u toj, poslije Kosova najsiromašnijoj od bivših jugoslavenskih republika.

Stoga su uz gospodarstvo teme kampanje bile blokirani putevi prema Europskoj uniji i NATO-u, dugogodišnji spor s Grčkom oko imena države i manjkavosti u demokraciji, slobodi medija i poštivanju ljudskih prava.

Po makedonskom izbornom zakonu, odziv na predsjedničke izbore mora biti najmanje 40 posto, a Makedonci su tradicionalno manje zainteresirani za predsjedničke nego za parlamentarne izbore. Prije pet godina Ivanov je pobijedio u drugome krugu, ali je odziv bio samo 42,6 posto.

Premijer Nikola Gruevski raspisao je prijevremene parlamentarne izbore za 27. travnja nakon sukoba s koalicijskim partnerima iz albanske Demokratske unije za integraciju (DUI). Smatra se da je time Ivanovu povećao izglede za pobjedu mobilizacijom stranačkih birača.

Ustavno, makedonski predsjednik ima mnogo manje ovlasti od premijera. Vrhovni je vojni zapovjednik i zajedno s ministarstvom vanjskih poslova sukreator vanjske politike.

Izbore nadzire 3.000 domaćih i 200 stranih promatrača, birališta se zatvaraju u 19 sati, a prvi rezultati očekuju se kasno navečer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene