Obavijesti Video Pretražite Navigacija
150 policajaca

U Mađarsku zbog migranata stižu policijska pojačanja iz središnje Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska će dobiti pojačanja od oko 150 policajaca iz Poljske, Češke i Slovačke za pomoć u nadziranju njezine granice sa Srbijom, objavile su četiri zemlje u četvrtak u Bruxellesu.

Ta privremena mjera pokazuje njihovu odlučnost da zaštite granicu schengenskog prostora", navele su četiri zemlje, članice Višegradske skupine u zajedničkoj izjavi objavljenoj u sklopu europskog summita u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Slika nije dostupna Mađarski premijer o izbjegličkoj krizi 'Europa je trenutno bogata i slaba što je moguća najopasnija kombinacija'

Mađarska je bila suočena s rekordnim priljevom migranata na svojoj granici sa Srbijom duž koje je podigla ogradu od bodljkave žice, kakvu je završila i na granici s Hrvatskom. Oko 300.000 osoba prešlo je od početka godine preko Mađarske u nadi da će stići na sjever Europe .

"Zemlje Višegradske skupine su se okupile u duhu stvarne solidarnosti i pružile su Mađarskoj, koja podnosi najteži teret, potrebnu sigurnosnu pomoć", dodale su četiri zemlje u izjavi.

Szijjarto poručuje Hrvatskoj: Budite spremni, zatvaramo granicu

Prema tom dogovoru Slovačka će uputiti 50 policajaca i 17 vozila na granicu između Mađarske i Srbije, objavile su vlasti u srijedu. Češka će poslati 50 policajca na traženje Mađarske, dodaje se u tekstu.

Poljska će uptutiti između 50 i 60 policajaca i 5 specijaliziranih vozila. "To će biti promatračka i nadzorna misija bez izravnih intervencija", precizirala je glasnogovornica poljskog ministarstva unutrašnjih poslova Malgorzata Wozniak.

Slovačka je također obećala poslati vojnike u Mađarsku. "Zaštita schengenskih granica je na vrhu prioriteta, jer je preduvjet za upravljanje sadašnjim migracijskim pritiskom", navele su četiri zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene