Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promocija međuvjerske tolerancije

U Louvreu otvoren novi odjel za islamsku umjetnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pariškome Louvreu službeno je za javnost otvoreno novo krilo za islamsku umjetnost, gdje je na površini od oko 3000 četvornih metara uz dosadašnjih 15.000 predmeta izloženo njih još 3000, a datiraju iz razdoblja od 7. do 19. stoljeća.

Ovi predmeti bi, nadaju se u Louvreu, trebali pridonijeti boljem razumijevanju među kulturama, osobito u ozračju aktualnih napetosti i nasilja koje je izazvalo emitiranje filma 'Nedužnost muslimana' u kojemu se vrijeđa islam.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Kalendar udruge Krijesnica - 1 Empatija stvara bolji svijet Kalendar koji je izazvao lavinu dobrote: ''Mi odrasli idemo s idejom bit će tužni, istraumatizirani, no oni su djeca - svijetle!"

Prijedlog da se Odjel za islamsku umjetnost otvori iznio je još 2003. tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac. U realizaciju je, tijekom proteklih desetak godina uloženo više od 130 milijuna dolara, a novac su zajamčile vlade Francuske, Saudijske Arabije, Kuvajta, Omana i Azerbajdžana.

>> Louvre najposjećeniji muzej u svijetu!

'Odlučili smo svijetu prikazati islam u njegovoj punoj slavi i ne smijemo dopustiti da fundamentalisti prljaju njegovo ime', rekla je direktorica Odjela Sophie Makariou.

'Izložba koju smo upravo otvorili u Louvreu pokazuje da je islam vrlo rafinirana kultura. Nadam se da će ova izložba otvoriti duh zapada prema prošlosti civilizacije islama. Smatram da nema nikakva razloga za antagonizme među našim vjerama', rekla je bivša profesorica kineske umjetnosti Denise Spacensky koja je posjetila izložbu.

>> Je li film o Muhamedu umjetnička sloboda ili provokacija?

U novootvorenom odjelu izloženo je nekoliko tisuća vrijednih djela iz svih krajeva svijeta. Mnoge će predmete javnost vidjeti prvi put. U kolekciji je velik broj tepiha, vaza, mozaika, prinčevskih poprsja iz raznih zemalja, od Španjolske, preko Egipta, Indije, Irana do središnje Azije. Posebnu atrakciju izložbe predstavlja mozaični osmanski zid koji se proteže na dvanaest metara. Riječ je o najvećem projektu ovoga pariškog muzeja od izgradnje staklene piramide prije 20 godina.

Svečanosti otvaranja izložbe je prisustvovala i princeza Lalla Meryem od Maroka, a vrijedne umjetnine su, uz ostale, donirali marokanski kralj Mohamed VI. i Zaklada saudijskog princa Waleeda Bin Talala. Otvaranju izložbe u subotu su uz francuskoga predsjednika Francoisa Hollandea prisustvovali princ Saudijske Arabije te predsjednik Azerbajdžana i ostali visoki dužnosnici te direktor muzeja Henri Loyrette koji je kazao kako je namjera izložbe prikazati 'blistavo lice civilizacije'. Hollande je izjavio kako je ovaj događaj "politička gesta u službi poštivanja mira'.

>> Francuska: Zabranjeni prosvjedi protiv filma 'Nedužnost muslimana'

Ne praveći bilo kakve intervencije u arhitekturi zdanja, arhitekti Mario Bellini i Rudy Ricciotti vrlo su uspješno spojili stari s novim odjelom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene