Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

U laboratoriju IAEA pokraj Beča iscurio plutonij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mala količina radioaktivnog plutonija iscurila je u laboratoriju Međunarodne agencije za atomsku energiju u Seibersdorfu pokraj Beča, pri čemu nije bilo žrtava, objavila je UN-ova agencija.

'Zbog porasta pritiska u jednom uzorku, došlo je do zagađenja plutonijem u skladištu laboratorija nedugo nakon ponoći. Tada se nitko nije nalazio u laboratoriju', navela je IAEA.

Pročitajte i ovo Elektrane u Pjongjangu Nije prvi put Sjeverna Koreja zaustavila nuklearni reaktor: Nagađa se da proizvode oružje Krešimir Renzo Prosoli i Darko Hibler Dokaz poslovne izvrsnosti Real grupa na putu poslovne izvrsnosti uz certifikate za upravljanje kvalitetom i informacijsku sigurnost

Istjecanje je pokrenulo automatski alarm putem sustava nadzora zračenja prostorija.

'Sve ukazuje da nije bilo radioaktivnog istjecanja u okoliš, zahvaljujući filterima sustava ventilacije', dodala je IAEA koja je ipak pokrenula istragu i uzimanje uzorka iz zemljišta oko laboratorija.

Laboratorij u Seibersdorfu ispituje uzorke uzete tijekom nadzornih misija IAEA-e diljem svijeta.

Glavni direktor IAEA prošle je godine rekao da je laboratorij u Seibersdorfu, izgrađen 1970. godine, zastario i da ne ispunjava sigurnosne standarde. Zatražio je da zemlje članice organizacije doniraju 27.2 milijuna eura za njegovu modernizaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene