Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško ozlijeđen i ministar

Kaos Kirgistana: Ministar i zamjenik premijera kritično

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi u Kirgistanu poprimili su novu dimenziju, nakon što strani mediji prenose kako su u napadima teško ozlijeđeni ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera te se nalaze u kritičnom stanju.

Agencija APA prenosi kako su prosvjednici navodno iskopali oko zamjeniku premijera Akilbeku Japarovu. Jedan od vođa prosvjeda Saren Šejšenov, pokušao je spriječiti napad na Japarova, no u tome nije uspio. Ministra unutarnjih poslova, Moldomusu Kontagijeva, razjarena je gomila brutalno pretukla tijekom prosvjeda, a oba visoka dužnosnika nalaze su u po život opasnom stanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu imali pristup originalu FOTO Ovako izgleda Lamborghini napravljen u Kirgistanu Slika nije dostupna Spriječen prodor u parlament Kirgistan: Dvije tisuće policajaca ganjalo tisuću prosvjednika

Tragične posljedice

Gradonačelnik glavnoga grada Kirgistana Biškeka uveo je u srijedu izvanredno stanje nakon sukoba prosvjednika i policije na glavnome trgu, u kojima je, po zadnjim podatcima ubijeno 40 i ozlijeđeno 400 ljudi, prenose Itar Tass i Interfax.

Američko veleposlanstvo u Kirgistanu izvijestilo je kako je vrlo zabrinuto zbog nemira u Biškeku te je pozvalo sukobljene strane da razmirice prevladaju pregovorima i mirnim putem. Dopisnik agencije Reuters, koji se nalazi na mjestu događaja, potvrdio je da je na trgu vidio nekoliko tijela te više desetaka ranjenih. U blizini predsjedničkog ureda u Biškeku okupilo se oko 5000 ljudi.

S krova vladine zgrade snajperisti su pucali na okupljene na trgu, prenose agencije. Prosvjednici su tražili ostavku autoritarnog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, a prema posljednjim informacijama on je pobjegao iz zemlje. Sadašnja vlada premijera Danijara Usenova u međuvremenu dala ostavku.

Oporba tvrdi da je stotinjak mrtvih

Stotinjak ljudi poginulo je u nemirima u Kirgistanu kada je policija pokušala ugušiti protuvladine prosvjede, izjavio je na nacionalnoj televiziji jedan od čelnika oporbe Omurbek Tekebajev dok je po službenim podacima 40 mrtvih, prenose svjetske novinske agencije.

Kirgistanski mediji javljaju da je oporba sastavila svoju vladu na čelu s bivšom ministricom vanjskih poslova Rozom Otunbajevom. 

Prije toga je vladin dužnosnik najavio da su se vlada i oporba u toj bivšoj sovjetskoj republici u središnjoj Aziji ipak uspjele dogovoriti da će početi pregovore nakon dana sukoba u Biškeku.

'Počele su preliminarne konzultacije između vlasti i oporbenih čelnika o zaustavljanju sukoba', kazao je Elmurza Satibaldijev, državni savjetnik za obranu i sigurnost, za kirgistansku novinsku agenciju 24.

'O kakvoj vrsti pregovora s vladom možemo govoriti kada oni ubijaju naše ljude?', izjavio je za Reuters kirgistanski oporbenjak i borac za ljudska prava Toktoaim Umetalijeza.

Vladine snage pucaju na prosvjednike

Desetak pripadnika vladinih snaga otvorilo je iz automatskih pušaka vatru na prosvjednike. Skupina prosvjednika došla je na glavni trg u Biškeku u oklopnom transporteru koji je otela od vojnih snaga.

Crni dim diže se oko središta Biškeka, a oružani sukobi i eksplozije ne prestaju. Prosvjednici odnose ranjenike.

Prosvjednici su upali u zgradu parlamenta u Biškeku i navodno je opljačkali. Ured državnog odvjetnika je zapaljen, a nepoznate osobe opljačkale su i obiteljsku kuću predsjednika Bakijeva. Prosvjednici su zauzeli zgradu televizije i emitiranje je bilo prekinuto neko vrijeme, a nakon toga su se na TV postaji KTR pojavljivali oporbeni čelnici i boci za ljudska prava.

Uhićenje oporbenih čelnika izazvalo veće nemire

U nekim izvješćima se navodi da su prosvjednici zauzeli vladine zgrade i u drugim regijama zemlje. Veliki politički nemiri počeli su u Kirgistanu prošlog mjeseca kada su oporbene snage optužile vladu da nije donijela obećanu stabilnost i gospodarski rast.

Situacija je eskalirala u utorak kada je uhićeno nekoliko oporbenih čelnika nakon sukoba s policijom u zapadnom gradu Talesu, a nemiri su se proširili zemljom unatoč tome što su čelnici oslobođeni.

I Rusija i SAD imaju svoje vojne baze u Kirgistanu gdje je situacija nestabilna otkako je Bakijev došao na vlast nakon tzv. revolucije tulipana u kojoj je s vlasti svrgnut njegov prethodnik Askar Akajev 2005. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene