Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanja protiv vatrometa

Kineske vlasti otkrile novi uzrok zagađenja zraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineske vlasti tvrde da su pronašle novi uzrok sve veće zagađenosti zraka. Osim nereguliranih elektrana na ugljen i tvornica, smatraju da je veliki problem - vatromet.

Vatromet na proslavi Kineske nove godine je stara tradicija koja predstavlja tjeranje zlih duhova i donosi sreću. No, čini se da će se ta tradicija ove godine zaobići. Kineska državna vlast i mediji upozoravaju da vatromet uzrokuje zagađenje zraka. Zbog toga su zamolili građane da 31.1., kada se slavi Kineska nova godina, koriste električne zamjene za vatromet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svaka čast Mali Lošinj, umjesto na vatromet, za Novu godinu odlučio potrošiti novac na nešto sasvim drugačije Slika nije dostupna Veličanstveni prizori diljem svijeta Novogodišnji spektakl u Dubaiju: Najviši neboder svijeta pretvoren u 800-metarsku prskalicu

U širem području Kine je prošle godine zabilježeno najgore zagađenje zraka u posljednjih nekoliko desetljeća. U gradovima diljem zemlje su poduzete izvanredne mjere u borbi protiv smoga, pa su tako mnogi letovi bili otkazani i škole zatvorene. U Beijingu je više od pola godine bila gusta magla. Osim tvornica, vlasti su za zagađenje zraka krivile i roštiljanje na otvorenom, a ove godine su se okomile na vatromet.

Kina objavila fotografije balističkog projektila dugog dometa

Lokalne vlasti su započele kampanju protiv vatrometa. Tako se u Beijingu ne može kupiti 5 ili više kutija vatrometa bez predočenja osobne iskaznice, a ako zagađenje dosegne opasne granice, prodaja vatrometa će se u gradu potpuno zabraniti.

U Shanghaiu samo 400 prodavača ima dozvolu prodavati vatromet, a vlasti u Hangzhou, povijesnom gradu blizu Shanghaia, su odlučili potpuno ukinuti dugu tradiciju novogodišnjeg vatrometa. Kako je na domaćem tržištu prodaja vatrometa drastično pala, kineske tvornice vatrometa su se skoncentrirale na izvoz.

Ovaj potez vlasti je naišao na nezadovoljstvo građana. Na poznatoj kineskoj društvenoj mreži mogli su se pročitati komentari kako je ovo izbjegavanje i zataškavanje pravih ekoloških problema. Smatraju da se građanima bez razloga ''uzima'' njihov nacionalni blagdan, dok velike tvornice i dalje zagađuju zrak

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene