Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezanost sa svijetom

U Kabulu otvoren prvi internetski kafić samo za žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistan je otvorio prvi internetski kafić za žene u nadi da će žene tako dobiti priliku povezati se sa svijetom bez verbalnog i seksualnog nasilja, a i bez znatiželjnih pogleda sunarodnjaka.

Mnoštvo mladih žena u hidžabu slilo se u kafić u mirnoj ulici u središtu Kabula na Međunarodni dan žena u zemlji u kojoj su žene i danas, više od desetljeća nakon rušenja talibanskog režima suočene s golemim problemima. 'Htjeli smo da se žene ne moraju bojati, da im stvorimo sigurno mjesto na kojem će se služiti internetom', rekla je Aqlima Moradi, 25-godišnja studentica medicine i aktivistica skupine YoungWomen4Change koja je i otvorila kafić.

Pročitajte i ovo Godina dana od povratka talibana - 2 PORAZ ZAPADNE DEMOKRACIJE Godina dana od pada Kabula: Žene u Afganistanu vraćene su stoljeće unatrag, djeca gladna odlaze na spavanje Slika nije dostupna UŽAS U AFGANISTANU Žene u borbi za ljudska prava: ''Kruh, rad i sloboda!" Talibani pretukli i prosvjednice i novinarke

>> Šest britanskih vojnika poginulo u eksploziji u Afganistanu

Kafić je obojan sprejem u jarkim bojama, ukrašen smajlićima, pticama i znakom Facebooka i Yahooa, a ime je dobio po Sahar Gul, 15-godišnjakinji koju je lani okrutno mučila obitelj njezina muža jer se odbila prostituirati. 'Afganistan je pun djevojaka poput Sahar Gul. Žene su svaki dan izložene nasilju', kaže Mohamed Džavad Alizada, 29-godišnjak koji je nadgledao nastanak kafića, a volontira u muškome krilu te skupine.

'Otkad ja pamtim, Afganistanke nemaju nikakva prava. Ona (Gul) hrabra je djevojka koja se usprotivila. Ovdje slavimo njezinu hrabrost', kaže Alizada koji radi i kao socijalni analitičar u jednoj američkoj tvrtki u Kabulu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene