Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja rata i siromaštva

U zračnim napadima arapske koalicije na Jemen ubijen 31 civil, među žrtvama ima žena i djece

Jemen (Foto: AFP)
Jemen (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Jemen (Foto: AFP) Jemen (Foto: AFP) Foto: Afp Djeca u Jemenu trebaju pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Djeca u Jemenu trebaju pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Djeca u Jemenu trebaju pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Djeca u Jemenu trebaju pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Jemen, ilustracija (Foto: AFP) Jemen, ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP +0 Djeca u Jemenu trebaju pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Najmanje 31 civil poginuo je u zračnim napadima na Jemen, dan nakon rušenja saudijskog borbenog aviona koji je sudjelovao u akciji arapske koalicije protiv jemenskih pobunjenika.

Nakon pada zrakoplova, mediji su objavili kako su izvedeni višestruki udari koalicije na pokrajinu Al-Hayjah pod pobunjeničkom kontrolom. Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za rušenje saudijskog zrakoplova tipa Tornado sofisticiranim projektilom zemlja zrak.

Pročitajte i ovo Ilustracija zatvorili sedam plaža Stravičan napad u plićaku: "Nitko nije vidio da dolazi morski pas" Napad na Jemen ČEKA SE POTVRDA Još jedan žestoki val odmazde za smrt Amerikanaca? "Napali su 15 ciljeva"

Pobunjenici tvrde da ima mnogo mrtvih, među kojima su žene i djeca. "Prema prvim informacijama, 31 civil je ubijen, a 12 ranjeno u zračnim napadima", navodi Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja UN-a.

Koalicija je s druge strane objavila priopćenje u kojem priznaje mogućnost kolateralnih žrtava. Koordinatorica za humanitarne operacije UN-a u Jemenu, Lisa Grande, osudila je užasne udare. "Prema odredbama međunarodnih humanitarnih konvencija, strane u sukobu obvezne su štititi civile. Pet godina od početka sukoba, protagonisti to ne poštuju, što je šokantno", rekla je.

Humanitarne organizacije procjenjuju kako je rat u Jemenu odnio desetke tisuća života od kojih najviše civila, dok iz UN-a tvrde da humanitarnu pomoć u zemlji treba preko 24 milijuna ljudi. To je dvije trećine cjelokupnog stanovništva.

Huti su koncentrirani uglavnom na sjeveru Jemena, a bliski su šijitskom Iranu i suprotstavljeni sunitskoj vladi koja ima potporu sunitske Saudijske Arabije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene