Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEOSNIMKA SA SASLUŠANJA

Prestrašni detalji iz života 13 djece koju su roditelji vezali lancima: Otac optužen i za opsceni čin; "Imamo posla s pravom izopačenošću..."

David i Louise Turpin optuženi su za zlostavljanje, mučenje i izgladnjivanje 13-ero djece (Foto: AFP)
David i Louise Turpin optuženi su za zlostavljanje, mučenje i izgladnjivanje 13-ero djece (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija David i Louise Turpin optuženi su za zlostavljanje, mučenje i izgladnjivanje 13-ero djece (Foto: AFP) David i Louise Turpin optuženi su za zlostavljanje, mučenje i izgladnjivanje 13-ero djece (Foto: AFP) Foto: Afp +0 David i Louise Turpin optuženi su za zlostavljanje, mučenje i izgladnjivanje 13-ero djece (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
David i Louise Turpin godinama su tukli, davili i u lancima držali 13-ero djece. Zlostavljanje je započelo sa zanemarivanjem i eskaliralo u mučenje, priopćili su tužitelji u četvrtak.

56-godišnji David Turpin i 49-godišnja Louise Turpin optuženi su za više kaznenih djela – mučenje, zlostavljanje djece, zlostavljanje zavisnih odraslih osoba i protupravno oduzimanje slobode, priopćio je tužitelj Riverside Countyja Michael Hestrin.

Pročitajte i ovo Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi Vrtić u Pločama - 3 Nema čekanja Dok u Zagrebu s time muku muče, u dva su hrvatska grada u vrtiće upisana - sva djeca

Davida Turpina također se krivično goni za opsceni čin nad djetetom mlađim od 14 godina uz upotrebu sile, prijetnju ili prisilu. Tužitelj je istaknuo da se radi o načinu na koji je otac okovao jednu od svojih kćeri. Ne čini se, međutim, da je došlo do seksualnog zlostavljanja, rekao je Hestrin potvrđujući prve policijske informacije.

David i Louise Turpin optuženi su za zlostavljanje, mučenje i izgladnjivanje 13-ero djece (Foto: AFP) David i Louise Turpin optuženi su za zlostavljanje, mučenje i izgladnjivanje 13-ero djece (Foto: AFP) Foto: Afp

Roditeljima prijeti kazna od 94 godine zatvora do doživotne kazne.

"Neki me slučajevi kao tužitelja proganjaju", rekao je Hestrin novinarima. "Tiču se ljudske izopačenosti, a upravo s time ovdje imamo posla."

Nakon iznesene optužnice David i Louise Turpin izjasnili su se da se ne osjećaju krivima.

Trinaestero djece Turpinovih, u dobi od 2 do 29 godina, godinama je bilo zarobljeno u kući i trpjelo zlostavljanje i izgladnjivanje. Neki su bili okovani u svojim krevetima.

Tužitelj Hestrin novinarima je ispričao kako su djeca bila prisiljena spavati tijekom dana i bili su budni samo noću. Dodao je i kako je tinejdžerica koja je uspjela pobjeći iz kuće i pozvala policiju bijeg planirala dvije godine

Roditelji bi kupili hranu za sebe, a djeca hranu nisu smjela ni pogledati. Par bi kupio pite od jabuka i jeo ih pred djecom. Kupovali su i igračke koje su ostajale neotvorene po cijeloj kući, rekao je tužitelj.

Djeca jedva da su se mogla okupati jednom godišnje, a kod liječnika nisu bili 4 godine. Nijedno od njih nikada nije bilo kod zubara. Ako bi slučajno oprali ruke iznad zapešća, bili bi optuženi za "igranje s vodom" i za kaznu bačeni u lance. Bili su okovani i "hranjeni prema rasporedu".

Roditelji su optuženi za mučenje 12-ero djece, jer je najmlađa djevojčica (2) dobivala dovoljno hrane, rekao je Hestrin.

Mnoga djeca nisu znala što je to policajac ili što su lijekovi. Svi su hospitalizirani i ekstremno pothranjeni. Nekoliko ih ima kognitivna oštećenja i neuropatiju zbog dugotrajnog fizičkog zlostavljanja, rekao je tužitelj.

Zlostavljanje je, rekao je Hestrin, započelo još kada je obitelj živjela u Fort Worthu u Teksasu. U to vrijeme roditelji su živjeli odvojeno od djece i s vremena na vrijeme samo bi im donijeli hranu. U Teksasu su živjeli 17 godina prije nego što su se preselili u Kaliforniju.

"Zlostavljanje i zanemarivanje pogoršalo se nakon što su se preselili u Kaliforniju", rekao je tužitelj i dodao kako istražuju što se događalo dok su živjeli u Teksasu i zatražio pomoć građana. "Netko je nešto sigurno vidio, primijetio. Trebamo vašu pomoć."

Ispočetka su djecu vezali užadima, no nakon što je jedno dijete uspjelo pobjeći roditelji su počeli koristiti lance i lokote kako bi ih spriječili da napuste krevete. Djeci je bilo dozvoljeno pisati dnevnik, što će istražiteljima pomoći u saznanjima što se sve događalo u kući i u kojem periodu. 

U javnost je isplivala i snimka na kojoj David i Luoise Turpin obnavljaju zavjete u Elvisovoj kapelici u Las Vegasu. Elvisov imitator Kent Ripley, koji vodi ceremonije u Las Vegasu, vodio je čak 3 ceremonije obnavljanja bračnih zavjeta para Turpin.

"Jako sam se uznemirio jer sam osjećao kao da ih poznajem. Djeca su plesala, svi su bili isto obučeni i uredno ošišani. Svi su izgledali mlado i mršavo, no mislio sam da je to njihov životni stil, možda i zbog vjerskih uvjerenja. Nisam išao u dubokoumne razgovore njima, no izgledali su kao duhovita obitelj", ispričao je Ripley za The Associated Press.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene