446355
446355
446355
446355
446355

U Japanu još jedan nuklearni reaktor stavljen u pogon

  • , 12.08.2016., 09:19
  • Autor:
  • komentara

U Japanu je ponovno pokrenut nuklearni reaktor u Ikati na otoku Shikoku, koji je prethodno bio zaustavljen više od 5 godina, a tek je treći u Japanu koji trenutno radi.

 
 
 
 
Reaktor u Ikati (Foto: AFP)
Reaktor u Ikati (Foto: AFP)

Nuklearni reaktor na japanskom otoku Shikoku, zaustavljen već više od 5 godina, u petak je ponovno pokrenut, i tek je treći u Japanu koji trenutno radi.

"Reaktor u Ikati stavljen je u funkciju u 9,00 sati po lokalnom vremenu", priopćila je kompanija Shikoku Electric Power.

Reaktor bi trebao početi proizvoditi i prenositi električnu energiju u ponedjeljak, pojasnila je kompanija, dodajući da će komercijalno iskorištavanje struje iz tog reaktora početi u rujnu nakon završnih kontrola.

"Upućujemo snažan prosvjed operateru" jer je pokrenuo reaktor unatoč protivljenju lokalnog stanovništva, kazala je skupina za zaštitu okoliša Friends of the Earth Japan.

Ekološke skupine u Japanu generalno se protive ponovnom stavljanju u pogon nuklearnih reaktora i tvrde da lekcije iz katastrofe u Fukushimi nakon potresa i cunamija u ožujku 2011. nisu izvučene.

Reaktor u Ikati zaustavljen je krajem travnja 2011. zbog rutinskog održavanja ali nije dosad mogao ponovno početi raditi zbog novih strožih normi koje su stupile na snagu u smislu otpornosti na prirodne katastrofe, avionske nesreće ili atentate.

Sve reaktori u Japanu nalaze se uz obalu mora. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se