Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ban Ki-moon užasnut napadom

U izraelskom napadu stradali i UN-ovci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnici Ujedinjenih naroda poginuli su u izraelskome napadu na školu u Pojasu Gaze, objavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je "snažno osudio" taj napad.

"Mnogo je mrtvih, među kojima su i žene i djeca, kao i zaposlenici UN-a", rekao je Ban u priopćenju izdanome u New Yorku. Ban je rekao kako je "užasnut" tim napadom, "okolnosti kojega još nisu sasvim jasne".

Pročitajte i ovo Dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz zraka Neizvjesnost u Gazi VIDEO Španjolska nad Pojas Gaze ispustila 26 tona hrane pa upozorila: "Ovaj način nije efikasan" Ilustracija UNRWA Dio Zapada privremeno prestaje financirati UN-ovu agenciju za pomoć u Gazi, zaposlenici im umiješani u napad na Izrael?

Ban je još jednom "sve strane u sukobu pozvao da poštuju svoje obveze po međunarodnome humanitarnom pravu, da poštuju civile, nepovredivost objekata UN-a te obveze prema humanitarnim djelatnicima."

UN: Izrael je MOŽDA počinio ratne zločine

Sjedinjene Države "tužne" su zbog bombardiranja UN-ove škole u Gazi. Poginulo je najmanje 15 osoba. "Duboko smo žalosni i zabrinuti zbog toga tragičnog događaja", rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki u Kairu u kojem državni tajnik John Kerry pokušava pregovorima postići prekid vatre.

"Ponovno pozivamo sve strane da udvostruče napore da spase civile", dodala je. Psaki nije izravno za taj napad okrivila Izrael, a u komentaru o Hamasu, palestinskome pokretu koji nadzire Pojas Gaze osudila je čuvanje oružja u zgradama u kojima je UN. "Sve strane pozivamo da poštuju život civila te međunarodno humanitarno pravo", rekla je.

Kerry bi uskoro trebao ustanoviti žele li Hamas i Izrael dogovoriti prekid vatre u Gazi i neće beskonačno ostati u regiji, kazao je jedan američki dužnosnik.

"Postoje neslaganja između dvije strane, dakle njegov fokus je na traženju formule koja bi bila prihvatljiva za obje strane", rekao je. "Ali, on se tamo neće zadržati beskonačno i u skoroj budućnosti odlučit će postoji li volja da se dođe do dogovora o prekidu vatre".

Kerry se nalazi četvrti dan u regiji kako bi pokušao zaustaviti 17-odnevni sukob u kojem su Palestinci izgubili preko 750 ljudi, a Izrael svoja 32 vojnika kao i tri civila.

Američki je dužnosnik kazao da će Kerry ostati u Egiptu najmanje još sutra ujutro kako bi nastavio raditi na postizanju prekida vatre. Om je u posljednja 24 sata razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, te ministrima vanjskih poslova Britanije, Egipta, Francuske, Njemačke, Jordana, Norveške, Turske i Ukrajine.

Očekuje se da bi se u Kairu trebao sastati i s glavnim tajnikom UN-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene