Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

U Italiji rješenje krize vlade još daleko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano mogao bi, kako se najavljuje iz izvora predsjedničke palače Quirinale, povjeriti mandat za rješenje krize vlade poslije ostavke premijera Romana Prodija, predsjedniku Senata Francu Mariniju.

'Situacija je komplicirana', izjavio je Napolitano, koji je zadnjih nekoliko dana obavio niz konzultacija vezanih uz način rješavanja sadašnje krize vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na odmoru Čeh fotografirao divovske valove na Kanarima: Pao u more i poginuo Slika nije dostupna Prodijevu vladu podržava 'nepostojeća' stranka

Marini bi, kako se nagađa, trebao otvoriti novi krug konzultacija, koje je u utorak zatvorio Napolitano, te šefu države iznijeti novi prijedlog, što bi bilo sukladno najavama da će talijanski predsjednik imenovati neku neutralnu ličnost sa zadaćom da nastavi konzultacije i približi suprotna stajališta.

Dvije najveće stranke, Naprijed Italijo i Demokratska stranka, imaju i dalje potpuno suprotna stajališta.

Čelnik oporbenog desnog centra Silvio Berlusconi potvrdio je kako 'poslije Prodijeve vlade ne može biti više ni jedna vlada u ovom parlamentarnom sazivu' te da 'jedino rješenje su prijevremeni izbori'.

Predsjednik vlade lijevog centra u ostavci Romano Prodi izjavio je kako se nema namjeru vratiti u premijersku palaču, te kako će svoj daljnji život posvetiti ulozi djeda. Ta izjava je protumačena kao odustajanje od daljnjeg političkog djelovanja.

Premijerski kandidat lijevog centra će zasigurno biti čelnik Demokratske stranke Walter Veltroni, sadašnji gradonačelnik Rima, koji je Napolitanu kazao kako bi bilo za Italiju najbolje provesti neke reforme, prije svih onu izbornog sustava, prije raspuštanja parlamenta i sazivanja prijevremenih izbora.

Predsjednik talijanskih industrijalaca (Confindustria) Luca Cordero di Montezemolo izjavio je kako je potrebna politička stabilnost za gospodarski razvitak.

Kako se očekuje, talijanski predsjednik trebao bi u srijedu navečer objaviti svoju odluku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene