Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispit za Berlusconija

U Italiji drugi krug lokalnih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko šest milijuna Talijana pozvano je danas i u ponedjeljak na drugi krug lokalnih izbora, na kojem će vladajuća desna koalicija premijera Silvija Berlusconija pokušati popraviti loše rezultate iz prvog izbornog kruga prije dva tjedna, javljaju agencije.

U drugom krugu izbora glasuje se na izborima u 90 gradova i šest talijanskih pokrajina, ali će fokus svakako biti na ključnim političkim bojištima poput financijskog središta Milana i najvećeg južnog grada Napulja. Berlusconijeva vladajuća koalicija teško je poražena u prvom krugu. Oporbena ljevica lagano je pobijedila u svojim tradicionalnim uporištima Bologni i Torinu i prisilila vladajuće kandidate na drugi krug u Milanu i Napulju.

Berlusconiju je posebno neugodna situacija u Milanu, gradu u kojem je izgradio svoje financijsko i političko carstvo i u kojem je zamalo izbjegao poraz već u prvom krugu. Kandidat ljevice za milanskog gradonačelnika Giuliano Pisapia osvojio je 48 posto, a aktualna gradonačelnica Letizia Moratti svega 41 posto glasova. Talijanski premijer ponovo se osobno angažirao u kampanji, ponovo koristeći se oštrom retorikom protiv ljevice i pravosuđa, te pozivajući birače da ne dopuste da se Milano pretvori u 'ciganopolis', piše Reuters. Birače ljevice optužio je da nemaju mozga.

U Napulju će se u drugom krugu sučeliti kandidat ljevice Luigi de Magistris i desničar Giovanni Lettieri, koji je u prvom krugu osvojio više glasova, ali bi se sada glasovi lijevih birača, koji su u prvom krugu imali dva jaka kandidata, mogli sliti Magistrisu. U drugom krugu glasuju i građani Trsta, javlja STA, a očekuje se pobjeda ljevičara Roberta Cosolinija. (Hina)

Pročitajte i ovo Imane Fadil (Foto: AFP) Je li otrovana? Misteriozna smrt marokanske manekenke i stalne gošće Berlusconijevih "bunga bunga" zabava Slika nije dostupna To nije konačan broj Za lokalne izbore 2017. predloženo blizu 10.500 promatrača

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene