Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošla je godina dana

U Hrvatsku pokušavaju ući u vagonima s brašnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Šidu na granici s Hrvatskom nalazi se oko 1.500 migranata. Svaki dan u Mađarsku odlazi ih 30-ak, a toliko ih pristiže i u Šid.

Dok prihvatni centri ostavljaju dojam reda i humane skrbi o migrantima, u samom Šidu, u kojem je oko 15.000 stanovnika, mnogi sa strahom gledaju na priljev migranata, što i nije čudno s obzirom na to da se iz službenih izvora moglo čuti kako je u toj srbijanskoj općini stopa kriminala porasla za 10-ak posto, piše Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Kombi s migrantima Odbio se zaustaviti Optužen Moldavac koji je divljao po Zagrebu u kombiju punom migranata Slika nije dostupna Blokiran promet Srpska policija zaustavila 150 migranata koji su pješice krenuli u Hrvatsku

U tri prihvatna centra nalazi se oko 1.500 migranata. Dnevno se prema Mađarskoj preko dva granična prijelaza upućuje 30-ak migranata, a otprilike jednako toliko novih svaki dan pristiže u prihvatne centre. Iz Šida se prema Mađarskoj prvo upućuju obitelji s djecom, a migranti su u Srbiju stigli iz 15 različitih zemalja.

Jedan od tri prihvatna centra u Šidu nalazi se, posljednjih godinu dana, u neposrednoj blizini tamošnjeg željezničkog kolodvora. 'U ovom je centru trenutačno 466 migranata, od kojih je 361 muškarac te 54 djece u dobi od tek rođene bebe do 12 godina, 50-ak je starijih maloljetnika - između 12 i 18 godina. Sve dobro funkcionira, migranti dolaze u Šid uglavnom iz Beograda, ovdje imaju smještaj i tri obroka dnevno, vodi se računa o namirnicama koje oni ne konzumiraju, o higijeni, stiže zimska odjeća' objašnjava voditelj smjene u tom prihvatnom centru Đuro Si. Kuljanin. Imaju i prevoditelje jer migranti su iz raznih zemalja.

'Ima ih od Bangladeša do Maroka, Indije, Etiopije i, dakako, s Bliskog istoka, najviše iz Afganistana i Pakistana', dodaje Kuljanin i navodi kako većinom kažu da su ekonomski migranti ili bježe od rata.

S obzirom na to da je centar otvorenog tipa, migranti mogu šetati Šidom, otići do trgovine dok čekaju put k Mađarskoj, neki sedam dana, neki tri mjeseca. Neki pokušaju i ilegalno u Hrvatsku, pa i tako da se skriju u vagone s brašnom, no budu vraćeni.

Iako svi žele što prije otići dalje, ima među njima i razočaranosti jer, čuli su od onih koji su već stigli na željeno odredište, primjerice, u Njemačku, da nije sve onako kako se nadaju i da se mnogi “nisu snašli”. Mladi Pakistanac Ali Raza (27) izrazio je, pak, želju da azil zatraži – u Srbiji. A u centru u Šidu kažu da još bar desetak migranata slično razmišlja. Ali Raza u centru je dva mjeseca, naučio je poprilično srpskog jezika i u Srbiji mu se, kaže, sviđa.

'Želio sam ići u Italiju, ali mislim da ću zatražiti azil u Srbiji, ljudi su tu jako ljubazni. Otišao sam iz svoje zemlje jer moja velika obitelj teško živi, nema posla, fakulteti su preskupi', kaže taj mladić, koji je za svoje srpsko ime izabrao ime Ljubiša, a za vlastitu egzistenciju radio bi, dodaje, bilo koji posao, dok u centru pomaže i kao predvoditelj migrantima jer govori više dijalekata. Zabrinjava ga, dodaje, i to što neki migranti u Šidu ''prave probleme'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene