Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznat razlog

U Haagu podignuta nova optužnica protiv Šešelja: Hoće li ga Srbija izručiti?

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj Foto: Afp
Haški osuđenik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, te još četvero dužnosnika SRS-a, optuženi su pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom u Den Haagu (MICT), sljedbenikom ICTY-a, za nepoštivanje suda, potvrdio je u četvrtak dužnosnik SRS beogradskim medijima.

Šešelja je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 10 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom u Vojvodini tijekom 90-ih.

Žalbeno vijeće Mehanizma osudilo ga je zbog poticanja na progon, deportaciju, nehumana djela, zločine protiv čovječnosti i za progon Hrvata 1992., nakon što je prethodno u lipnju 2016. prvostupanjskom presudom oslobođen po svim točkama optužnice. Vojislav Šešelj je proveo 12 godina u pritvoru.

Na novoj haškoj optužnici su Šešelj i članovi SRS-a Miljan Damjanović, Ljiljana i Ognjen Mihajlović i Miroljub Ignjatović, rekao je agenciji Tanjug zamjenik predsjednika te stranke Aleksandar Šešelj.

Pročitajte i ovo Miš u mesarnici "Cinkarošu smrdljivi" VIDEO Zgroženi građanin objavio odvratnu snimku iz beogradske mesnice: Negativne reakcije stigle na njegov račun

"Riječ je o novoj optužnici za nepoštivanje suda", rekao je Aleksandar Šešelj, ustvrdivši da je to "izmišljeno djelo koje je Haški tribunal sam sebi dao za pravo da uvede kao kazneno djelo" te da po procjeni tog suda "šta god oni procijene da je nepoštivanje suda mogu nekog optužiti".

Ta optužnica, tumači Šešeljev sin, podignuta jer su radikali objavljivali knjige i druge tiskane materijale, kao i video i audio materijale "koji razotkrivaju na koji način su u Haškom tribunalu svjedoci optužbe bili instruirani i potkupljeni da svjedoče protiv Vojislava Šešelja" u njegovom osnovnom procesu.

Pročitajte i ovo Izraelski vojnik u Balatahu Iz Minute u minutu VIDEO Dogovoreni prekid vatre u Gazi odgođen: "Ne možemo to usporediti s razdobljem holokausta"

Aleksandar Šešelj drži da podizanje nove optužnice u predizbornom periodu nije slučajno i Haški tribunal vidi kao "politički instrument interesa i za račun SAD-a", sukladno političkoj situaciji.

Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji raspisani su za 17. prosinca, a istodobno će biti održani i izbori u Vojvodini, Beogradu, te još 64 grada i općine diljem Srbije. Šešeljevi radikali su izvanparlamentarna stranka i predali su izbornu listu, a na izborima u Beogradu podržat će vladajuću Srpsku naprednu stranku, koja je nastala izdvajajući se iz SRS-a.

Aleksandar Šešelj novu optužnicu vidi kao "progon SRS" kojom haški sud, "kao instrument SAD", više od 20 godina želi uništiti tu stranku "kao glavnog protivnika za ostvarivanje ciljeva SAD u Srbiji".

On je uvjeren da vlast u Srbiji "neće izručiti bilo koga" Haškom tribunalu. "Mislim da u okviru vladajuće stranke i koalicije ne postoji bilo kakva spremnost da do toga dođe", rekao je Aleksandar Šešelj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene