Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život se vraća u normalu

Hoće li stravični napad trajno promijeniti Grad Grijeha?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hotel Mandalay Bay ističe se na južnom kraju glavne ulice u Las Vegasu, ali danas mu se posjetitelji mogu diviti jedino iz daljine jer je još uvijek pod policijskom blokadom.

Hotelska zlatna fasada reflektira Sunčeve zrake, ali sjajnu vanjštinu remete dvije vidljive rupe u zgradi. Ondje je napadač Stephen Paddock, očito posebnim alatom, izbušio dva otvora u zlatnim panelima kako bi mogao pucati na publiku na glazbenom festivalu preko puta hotela.

Pročitajte i ovo Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Slomljene panele koristio je kao stative za svoje automatske puške iz kojih je pucao bez prestanka sve dok dim iz cijevi nije alarmirao protupožarni alarm. Do tog trenutka nitko nije imao pojma odakle dolaze meci.

Paddock je ubio 59 i ranio 527 ljudi.

Od Mandalay Baya dalje niz Las Vegas Strip posjetitelj prolazi pokraj golemih hotela koji su tu ulicu i proslavili, MGM-a Bellagia, Miragea, Wynna, Encorea i Venetiana.

U barovima se čuje glasna glazba. Ima i smijeha. Čaše su napunjene margaritama. Miješaju se dim cigarete i miris marihuane.

Ali je ozračje u hotelima neobično. Kao i uvijek, svjetla su prigušena, a zvuk aparata za igre na sreću posvuda se čuje.

Međutim, na zidovma su diskretno postavljene obavijesti da se traže donatori krvi. Na golemim uličnim 'bilboardima' izmijenjuju se reklama za nastupe Jennifer Lopez ili Cirque du Soleil s brojevima telefona na koje se mogu javiti oni koji još tragaju za najmilijima.

Kada je počela pucnjava mnogi su ljudi, uplašeni i očajni, krenuli prema uskim ulazima što ih je pretovorilo u lakšu metu. To je jedan od razloga zbog kojih je tako puno žrtava.

Mjesto na kojem Amerikanci mogu raditi stvari koje im u drugim državama nisu dopuštene

Vegas je pristupačan i privlači mnogo ljudi, što grad globalno čini jednom od najranjivijih, tzv. mekih meta. Ondje Amerikanci mogu raditi mnoge stvari koje im u drugim državama nisu dopuštene. Primjerice, na mnogim je mjestima dopušteno pušenje u zatvorenom, ali i konzumacija alkohola na otvorenom.

Nevada, država u kojoj je Las Vegas, istodobno ima jedan od najblažih zakona kontrole osobnog naoružanja i nije izgledno da će se to uskoro promijeniti.

Ali to ne znači da u Gradu Grijeha ne paze na sigurnost. Pri ulasku u parkirne garaže u hotelima Venetianu i Palazzu provjeravaju se prtljažnici automobila. To očito nije slučaj u Mandalay Bayu pa je Paddock bez problema u dva kovčega dopremio svoj arsenal oružja na 32. kat hotela.

Predsjednik Donald Trump osudio je pokolj, ali učinio je to u stilu kao da su takve stvari manje-više neizbježne i ponekad se, nažalost, dogode, kao i prirodne katastrofe. On planira grad posjetiti u srijedu kad se vrati iz Portorika.

Hoće li ovaj napad trajno promijeniti Vegas? Gradski dužnosnici, vlasnici hotela i poduzetnici smatraju da je najbolje imitirati Trumpa i doći u grad.

"Ako stvarno želite pomoći Las Vegasu, nemojte ga sada izbjegavati", kazao je prvi čovjek MGM-a Scott Sibella.

Gradske vlasti obećavaju da će Vegas iz ovoga izaći jači. Mogim preživjelima trebat će vrijeme da im zacijele traume. U međuvremenu život ide dalje, a s njim i biznis. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene