Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U EU nema suglasnosti oko nastavka pregovora s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više zemalja članica EU-a zauzima se za nastavak pregovora s Rusijom o zaključivanju novog sporazuma o partnerstvu i suradnju, ali još uvijek nema suglasja o tom pitanju jer postoje različita tumačenja o tome je li Moskva ispunila u potpunosti dogovor o prekidu vatre u Gruziji.

'Rusi su povukli svoje snage. Bio sam tamo prije dva dana i izvan Sjeverne Osetije i Abhazije u Gruziji više nema ruskih vojnika', izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner na početku sastanka šefova diplomacija EU-a, koji su se okupili u Luxembourgu na redovitom mjesečnom sastanku.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

Kouchner je međutim odbio reći je li to dovoljno za nastavak pregovora, koje je EU suspendirala 1. rujna, dok se ruske snage ne povuku na položaje koji su zauzimali prije sukoba u Gruziji. 

>> Ruse se povukli iz Gruzije, Solana se nada povratku izbjeglica

>> Međunarodni sud pravde odluku o Rusiji donijet će 15. listopada

>> Gruzija: Misija EU primijetila micanje prve ruske rampe

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini zauzeo se za nastavak pregovora, rekavši da bi EU to trebala objaviti 14. studenoga kada je predviđen summit EU-Rusija.

Njemačka se također zauzima za što skoriji nastavak pregovora.

'Moramo se zapitati činimo li sami sebi uslugu blokiranjem pregovora', rekao je njemački državni tajnik za europske poslove Guenter Gloser.

S druge strane, Švedska, Velika Britanija i zemlje srednje i istočne Europe su puno opreznije.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt ističe da se Rusi nisu povukli na položaje prije sukoba u Gruziji 7. kolovoza i da su se samo povukli iz tzv. sigurnosnih zona oko Južne Osetije i Abhazije.

'Oni su se donekle povukli, u prvom redu iz sigurnosnih zona, ali još zauzimaju položaje na kojima nisu bili 7. kolovoza', rekao je Bildt.

Neke zemlje smatraju da se pri odlučivanju o nastavku pregovora s Rusijom treba uzeti u obzir i mirovne pregovore između Rusije i Gruzije koji 15. listopada trebaju započeti u Ženevi.

Glavna tema sastanaka ministara vanjskih poslova u Luxembourgu je priprema za predstojeći summit EU-a u Bruxellesu 15. i 16. listopada, koji će najvećim dijelom biti posvećen rješavanju do sada nezabilježene financijske krize koja se iz Sjedinjenih Država prelila na Europu.

Od vanjskopolitičkih tema osim Gruzije i Rusije na ministarskom dnevnom redu su i odnosi s Bjelorusijom. Razgovarat će se o mogućnosti djelomičnog ukidanja restriktivnih mjera, kojima je za oko 40 dužnosnika bjeloruskog režima zabranjen ulazak u EU-u. Također će biti riječi o Uzbekistanu i Zimbabveu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene