Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

247 slučajeva

U epidemiji meningitisa u SAD-u 19 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 19 osoba podleglo je u SAD-u epidemiji gljivičnog meningitisa uzrokovanog kontaminiranim steroidima koja se ne prestaje širiti, s 247 zabilježenih slučajeva u 15 saveznih država.

Gotovo 14.000 osoba u 23 države moglo je potencijalno primiti injekciju zaraženu parazitskom gljivicom koja potječe iz tvrtke za pripremu lijekova New England Compounding Center (NECC), sa sjedištem u Massachusettsu. Tvrtka je povukla sve svoje proizvode i prekinula djelovanje.

Epiduralne injekcije steroida namijenjenje su liječenju boli u leđima izazvane hernijom diska ili bolovima u zglobovima. Savezna država najpogođenija epidemijom meningitisa je Tennessee s osam mrtvih i 61 slučajem. Slijedi Michigan s troje mrtvih i 48 slučaja.

>> Zaraza meningitisom nastavlja se širiti: 137 zaraženih, 12 umrlih!

Tri osobe liječene s druga dva proizvoda NECC-a također su zaražene gljivičnim meningitisom zbog čega američke zdravstvene vlasti moraju proširiti polje istraživanja eventualno oboljelih osoba.

Simptomi meningitisa pojavljuju se između jednog i četiri tjedna nakon primljene injekcije, ali u nekim slučajevima može proći i više mjeseci, rekle su vlasti. Gljivični meningitis rijetka je i neprenosiva infekcija, koja uzrokuje upalu zaštitnih membrana mozga i leđne moždine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka Pojava ospica - 1 Niska procijepljenost WHO upozorava na poznatu bolest, a cijepljenje u Hrvatskoj stagnira: "To brine svakog roditelja"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene