Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemiri na Tajlandu

Bangkok: U eksplozijama ozlijeđena 51 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dvjema eksplozijama tijekom noći u Bangkoku na mjestima koje su zaposjeli prosvjednici ozlijeđena je najmanje 51 osoba, nekoliko sati uoči održavanja skupa potpore vladi koji potiče strah od širenja sukoba u tajlandskoj kraljevini koja je u jeku političke krize.

Istodobno tisuće stranih turista, blokiranih u zračnim lukama i nemoćnih pred takvom situacijom, pokušavaju na sve moguće načine napustiti 'zemlju smiješka'.

Pročitajte i ovo Eskplozija u vojnoj bazi u Kambodži Kambodžanska vojska VIDEO Eksplodiralo streljivo u vojnoj bazi, poginulo 20 vojnika: Manje eksplozije čule su se još sat vremena kasnije Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija"

Atentati su se dogodili u subotu kasno navečer, uoči demonstracije sile pristaša premijera Somchaija Wongsawata, planirane za nedjelju. Taj protuprosvjed u središtu Bangkoka, u blizini zgrade koju su zaposjeli protivnici režima, izaziva strah od prolijevanja krvi.

Dvoje prolaznika ozlijeđeno je u noći na nedjelju u podmetnutoj eksploziji izvan zgrade zračne luke Don Mueang namijenjene domaćim letovima, koju su u četvrtak zauzeli prosvjednici ultrarojalisti iz Narodnog saveza za demokraciju (PAD) koji traži ostavku Somchaija.

Nešto ranije 49 ljudi, prema službi hitne pomoći, ozlijeđeno je u napadu ručnom bombom pokraj tribine podignute ispred službenog sjedišta vlade koje su prosvjednici isto zauzeli 26. kolovoza.

Pristaše PAD-a su u subotu natjerali policiju da ukloni ograde postavljene oko međunarodne zračne luke Suvarnabhumi koja je od utorka u rukama prosvjednika.

Vrhovni vojni zapovjednik, general Anupong Paojinda rekao je da se protivi uporabi sile prema PAD-u, a snažne napetosti između njega i Somchaija ne daju se sakriti.

Tisuće stranih turista pokušavaju otići iz Tajlanda iz vojne baze U-Tapao, 190 km jugoistočno od prijestolnice u kojoj su zrakoplovne tvrtke dobile dopuštenje za prioritetne letove.

Međunarodna zračna luka u Bangkoku koja na dan može primiti 700 letova, bit će zatvorena barem do ponedjeljka u podne, najavio je njezin direktor.

SAD i Europska unija zatražili su od prosvjednika da odmah oslobode zračne luke čija je blokada ozbiljno poremetila međunarodni zračni promet i onemogućila odlazak iz zemlje više od 100.000 putnika.

PAD već mjesecima predvodi pobunu protiv vlasti, a najveću pozornost je privuklo zauzimanje dviju zračnih luka u Bangkoku ovog tjedna, što je uzrokovalo gubitke koji se procjenjuju na više milijarda dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene