Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijest je rekla svoje

U Dresdenu poginulo 'samo' 25.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U savezničkom bombardiranju Dresdena pri kraju 2. svjetskog rata poginulo je 'do 25.000' ljudi, što je manje od procjena kojima se baratalo do sada, zaključak je službenog njemačkog izvještaja.

Dresdenska povijesna komisija objavila je svoj izvještaj nakon petogodišnjeg istraživanja britansko-američkog napada od 13. do 15. veljače 1945. Studija bi trebala biti 'točka na i' na dugogodišnju raspravu o broju žrtava u tom njemačkom gradu.

Pročitajte i ovo Izrael bombardirao Rafu - 4 Odgovorili su raketama Izrael žestoko bombardirao Gazu samo nekoliko sati nakon oštrih Bidenovih kritika: "Puno nevinih ljudi umire, to mora prestati" Bombardiranje grada Rafe Diplomatski razgovori traju Izrael nastavlja širiti strah na jugu, a Netanyahu odbija prijedloge za primirje: "To je Hamasova deluzija"

Naime, skupine s krajnje desnice tvrde da je u savezničkom bombardiranju poginulo čak pola milijuna ljudi. Tvrde da bi to bombardiranje, koje je izazvalo požar kataklizmičkih razmjera u trenutku kad je nacistička Njemačka već bila na rubu poraza – trebalo smatrati ratnim zločinom.

Kritičari kažu da nije bilo vojnog opravdanja tolikog razaranja, dok druga strana tvrdi da je Dresden, svojedobno prekrasni povijesni grad, kojeg su nazivali Firenza na Elbi, bio važan logistički punkt iza njemačkih linija, a da se Crvena armija već približavala s istoka.

Drezdenska komisija je do svog zaključka došla zahvaljujući podacima iz gradskih arhiva, groblja i drugih službenih registara te ih je uspoređivala s objavljenim izvještajima i izjavama svjedoka.

Osim manje poginulih građana, Komisija je ustanovila da je u bombardiranju poginulo i manje izbjeglica s Istočnog fronta nego se do sada mislilo, čime su odbacili i tvrdnje da tijela mnogih poginulih nikad nisu ni otkrivena ili identificirana.

'Sjećanje na savezničko bombardiranje Dresdena još uvijek ima veliko značenje s društveno-političkog razumijevanja povijesti, oblikovanja društva i stvaranja identiteta', navodi se u zaključku Komisije. 'U ovoj raspravi je broj poginulih dugo vremena bio ključni argument za različite interpretacije povijesti'.

Inače, procjena njemačkih znanstvenika iz 2008. godine je iznosila 135.000 poginulih, ali se obrađivanjem novih podataka od tada neprestano smanjivala, da bi se zaustavila na konačnih – 'do 25.000'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene