Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Donecku vojna smotra proruskih separatista protiv "fašista" iz Kijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proruski separatisti na istoku Ukrajine priredili su u subotu vojnu smotru u svom uporištu Donecku, pokazujući tenkove i protuzračne sustave kojima se koriste u borbi s ukrajinskom vojskom, kako bi na svoj način proslavili savezničku pobjedu nad nacistima 1945.

Gotovo 1.500 separatističkih boraca sudjelovalo je u mimohodu u glavnoj gradskoj ulici Artemi, noseći među ostalim i crvene zastave sa simbolima srpa i čekića. Neki su nosili i fotografije sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Paljba po konvoju Na istoku Ukrajine pucano na promatrače OESS-a Slika nije dostupna Sati pucnjave Snažni topnički okršaji u Donecku

Šest tenkova T-72, tri višecjevna raketna bacača Grad, nekoliko protuzračnih sustava Strela-10, oklopna vozila i manji topnički sustavi pokazani su na toj smotri koju je po snažnom pljusku pratilo dvadesetak ratnih veterana.

S govornice blizu Lenjinova spomenika na glavnom gradskom trgu vođa samoproglašene republike Donecka (DNR) Aleksandr Zaharčenko pozdravio je 'borce prekaljene u bitkama za Debalceve i Ilovajsk', u kojima je ukrajinska vojska pretrpjela najveće gubitke.

VIDEO Pogledajte kako je izgledala Putinova spektakularna - nikad veća - vojna parada

'Hvala Zaharčenku. Znamo da ćemo uskoro živjeti bolje nego što se živi drugdje u Ukrajini gdje su fašisti na vlasti', rekla je Galina Kovaljenko, 73-godišnja umirovljenica koja je promatrala mimohod.

Ukrajina koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila više milijuna stanovnika, ove godine ne sudjeluje u proslavi koja se 9. svibnja obično organizira u Rusiji i u bivšim sovjetskim republikama.

Izabravši poput anglosaksonskih zemalja cvijet maka kao službeni simbol završetka rata, Kijev je u petak prvi put obilježio 8. svibnja kao Dan sjećanja i pomirbe, približivši se Europljanima koji se tog dana sjećaju pobjede nad nacističkom Njemačkom. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene