Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gube novac svaki dan

Europska zemlja od 6 mil. stanovnika koja vapi za radnom snagom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne danske tvrtke primaju velike narudžbe za svoje proizvode, ali nemaju dovoljno ljudi koji bi sve mogli proizvesti. Pokušali su izmjestiti tvornice u druge države u kojima manjka radnih mjesta, ali razlika u poslovnoj kulturi naštetila je danskoj učinkovitosti.

Jedan od danskih poslodavaca koji je potpisao lukrativni ugovor za isporuku proizvoda je Peter Enevoldsen. Njegova kompanija proizvodi dijelove za traktor, ali nije uspio pronaći dovoljno radnika koji bi proizveli sve naručene dijelove na vrijeme, pa je s isporukom kasnio nekoliko mjeseci.

Pročitajte i ovo Søren Pape Poulsen U 52. godini Preminuo vođa danskih konzervativaca: "Zadnje što je doživio bio je veliki pljesak stranačkih kolega" Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku

Danska ekonomija koja se brzo oporavlja ima izrazito nisku stopu nezaposlenosti, pa je teško u zemlji pronaći radnike, što predstavlja poseban izazov za tu zapadnoeuropsku zemlju, piše NY Times.

Više od trećine kompanija u ovoj industrijaliziranoj i tehnološki naprednoj zemlji ne može pronaći zaposlenike s potrebnim vještinama. Nedostaje im IT stručnjaka, inženjera i mehaničara, električara, stolara… Zbog kroničnog nedostatka radnika, plaće koje nude poslodavci sve su veće.

''Trebaju nam radnici s određenim vještinama, ali ih ne možemo pronaći. Ako se nastavi nedostatak radne snage, to bi moglo jako utjecati općenito na rast'', rekao je Enevoldsen.

Zemlja od šest milijuna stanovnika proizvodi različitu robu, od lijekova do industrijske mehanizacije. Da bi se pojačao tehnološki sektor, Vlada je nedavno imenovala ''ambasadora za tehnologiju'' koji će održavati veze s Googleom i drugim digitalnim gigantima.

Danska je ekonomija prošle godine narasla za 1,2 posto, međutim, potražnja za radnicima u pojedinim je sektorima toliko velika da se ekonomisti brinu da bi oporavak mogao stati.

Poslodavci su radnike pokušali pronaći i među migrantima, međutim, samo rijetki posjeduju tražene vještine. I Njemačka se suočila sa sličnim problemom, pa je migrante počela obučavati za deficitarna radna mjesta.

''Htjeli smo zaposliti radnike iz svoje zemlje, ali to je postalo nemoguće. Još uvijek imamo slobodnih mjesta i ne možemo pronaći nikoga'', dodao je Enevoldsenov poslovni partner Janus Benn Sorensen. Slične probleme imaju i drugi poslodavci te se žale da moraju odbijati poslove vrijedne i nekoliko stotina tisuća eura.

Pokušali su izmjestiti tvornice u druge države u kojima manjka radnih mjesta, među kojima je i Ukrajina, ali razlika u poslovnoj kulture naštetila je danskoj učinkovitosti.

Zaključuju da ovakvom situacijom gube novac svaki dan. Thomas Overholt Hansen, šef marketinga Enevoldsenove tvrke, procjenjuje da su prošle godine zbog nedostatka radnika izgubili 1,5 milijuna eura vrijednih potencijalnih poslova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene