Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađenje za arheologe

U Bugarskoj pronađeno blago Tračana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski arheolozi otkrili su zlatne artefakte, među kojima su narukvice sa zmijskim glavama i tijara sa životinjskim motivima. Blago je otkriveno rijekom iskopavanja grobnice Tračana na sjeveru Bugarske.

Pronađeni zlatni predmeti datiraju s kraja četvrtog i početka trećeg stoljeća prije Krista te su pronađeni u najvećoj od 150 starih grobnica Tračana. Među otkrivenim predmetima su i zlatno prstenje, 44 ženskih figura, kao i stotinu zlatnih dugmadi, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dno ljestvice Milanović pokušao objasniti izjavu o Bugarima: "Mora netko biti zadnji" Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani"

'To su sasvim novi uzorci u umjetnosti Tračana, koje smo do sada otkrili', rekla je Diana Gergova, voditeljica tima arheologa na mjestu pronalaska u blizini sela Sveštari, 400 kilometara sjeveroistočno od glavnog bugarskog grada Sofije. 'Nismo očekivali tako veliko iznenađenje, a onda smo pronašli drvenu kutiju s kostima i predivnim zlatnim artefaktima. To je nevjerojatno blago', rekla je Gergova.

>> Bugarski arheolozi: Otkrili smo najstariji europski grad!

Tračanska grobnica u Sveštarima na popisu je UNESCO-a zbog svog jedinstvenog arheološkog dekora. Radi se o višebojnim karijatidama u obliku ljudi-biljaka i s oslikanim zidnim slikama.

Tračanima je vladala moćna vojna aristokracija bogata zlatom. Naseljavali su područje na kojem su smještene sadašnja Rumunjska i Bugarska, sjever Grčke te europski dio Turske. Živjeli su na rubu grčke i romanske civilizacije, često se sukobljavajući s naprednijom kulturom sve dok nisu integrirani u Rimsko Carstvo oko 45 godine nakon Krista.

Arheolozi su posljednjih nekoliko desetljeća otkrili velik broj artefakata u bugarskim grobnicama Tračana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene