Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u Budimpešti

"Dvorepi pas" se sprda s Orbanom: "Šteta što ne možemo plaćati ruskom rubljom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više tisuća prosvjednika u subotu je u Budimpešti organiziralo manifestaciju koje je svrha bila ismijati autoritarnu politiku mađarskog premijera Viktora Orbana, nekoliko dana do glasanja o novom zakonu protiv nevladinih udruga.

Mađarski mediji ocijenili su "najsmiješnijom manifestacijom Mađarske" mimohod koji je organizirala stranka "Dvorepi pas" (MKKP) u kojem je sudjelovalo između 2000 i 3000 osoba u središtu grada, prema procjenama.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Predsjednik MKKP Gergely Kovacs svečano je objavio da na skupu "sudjeluje najmanje 30 milijuna osoba".

Premijeru Orbanu, optuženom za bliske veze s Moskvom, Kovacs je čestitao na tome što je odbio uvođenje eura te izrazio žaljenje što još ne može plaćati ruskom rubljom.

Orbana redovito kritiziraju zbog veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Zbog njegovih ksenofobnih govora i napada na tisak i civilno društvo on je od početka travnja suočen s velikim prosvjedima nakon donošenja zakona kojim se ograničavaju uvjeti rada stranih obrazovnih institucija.

Sveučilišta Srednje Europe (CEU), koji je 1991. u Budimpšeti osnovao američki milijarder i investior mađarskog podrijetla George Soros moglo bi zbog toga biti zatvoreno.

Mađarska vlada želi da se do kraja mjeseca izglasa zakon koji bi pojačao kontrolu nevladinih udruga financiranih novcem iz inozemstva, a posebice se to odnosi na udruge financirane novcem zaklade Sorosa, koji je trn u oku premijera Orbana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene