446436
446436
446436
446436
446436

Borci Islamske države bježe i pritom ne biraju sredstva

  • , 12.08.2016., 19:17
  • Autor:
  • komentara

Borci radikalne skupine takozvane Islamske države (IS) oteli su 2000 civila koristeći se njima kao živim štitom u bijegu iz Manbidža, strateški važnoga grada blizu turske granice koji su u petak oslobodile Demokratske snage Sirije, objavilo je Kurdsko vojno vijeće.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

"Među otetim civilima ima žena i djece", rekao je glasnogovornik Kurdskog vojnog vijeća Šervan Darviš i dodao "Koristili su se tim civilima kao živim štitom pri povlačenja i zato nismo na njih otvarali vatru", prenosi agencija AFP.

Civile su u nekih 500 vozila poveli prema Džarablusu (u Alepu), dodao je Darviš.

Demokratske snage Sirije (DFS), potpomognute savezom Kurda i Arapa u petak su objavile da je "oslobođen" Manbidž blizu turske granice iz ruku IS-a nakon ofenzive koja je trajala više od dva mjeseca kako bi se iz grada protjerala ta ekstremistička skupina.

Al-Sirib, posljednje područje koje je bilo pod nazdorom IS-a u Manbidžu, "potpuno je očišćeno od banda", objavilo je u Vojno vijeće u priopćenju koje je prenijela prokurdska novinska agencija Firat, piše agencija dpa.

"Sada se provodi operacija razminiranja", dodaje se u tekstu te ističe da su u ofenzivi važnu ulogu igrali američki zračni udari.

DFS je počeo veliku ofenzivu krajem svibnja, uz pomoć međunarodne zračne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama kako bi oslobodili Manbidž koji je IS držao od 2014. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se