Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na više lokacija

U BiH uhićeni bivši borci Islamske države i financijeri terorizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo priopćilo je da je veći broj osumnjičenih tijekom 2013. godine boravio na području Sirije te sudjelovao u oružanim sukobima.

Jedanaest uglavnom bivših boraca Islamske države, kao i financijera terorizma u Siriji i Iraku, uhićeno je u petak na više lokacija u Bosni i Hercegovini, izvijestili su iz policijske agencije SIPA-e i Državnog odvjetništva BiH, koje je objavilo da je tijekom istrage ostvarena značajna međunarodna suradnja.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu

Državno odvjetništvo priopćilo je da je veći broj osumnjičenih tijekom 2013. godine boravio na području Sirije te sudjelovao u oružanim sukobima. Te informacije prikupljene su u okviru višegodišnje akcije praćenja radikalnih skupina u BiH i na temelju međunarodne suradnje.

Navodi se da je Državno odvjetništvo BiH za određen broj osumnjičenih prikupilo dokaze da posjeduju naoružanje i minsko-eskplozivna sredstva pa se u okviru akcije pretražuje više objekata kako bi se došlo do dokaznog materijala.

Iz SIPA-e su objavili inicijale i godinu rođenja uhićenih radikalnih islamista dok su mediji objavili neka od imena osoba privedenih u akciji naziva Damask.

Po navodima Dnevnoga avaza među uhićenima su Ramiz Ibrahimović, Fikret Hadžić, Senad Kljajić i Enver Lilić, čija su se imena ranije spominjala među onima koji su sudjelovali na ratištima u Siriji i Iraku na strani zloglasne terorističke organizacije Islamske države.

Još dvije tinejdžerke iz Beča otišle u Islamsku državu?

SIPA sumnjiči uhićene da su financirali, javno poticali i vrbovali druge na terorističke aktivnosti, organizirali terorističke skupine, te sudjelovali u stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku, Državna agencija za istrage i zaštitu sustavno prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak državljana iz BiH na sirijsko i druga strana ratišta.

U akciji Damask, koja je započela u rujnu, uhićen je vođa radikalnih islamista Bilal Bosnić, koji se nalazi u pritvoru. Njega se tereti da je organizirao novačenje mladića iz BiH za odlazak na ratišta u Siriji na strani Islamske države u BiH i širom Europe.

Sigurnosne agencije zajedno s pravosuđem BiH reagirale su nakon informacija da je do sada najmanje 150 državljana te zemlje otišlo boriti se u Siriji na strani zloglasne Islamske države. Po podacima državnih organa, do sada je na ratištima u Siriji poginulo 30 bosanskohercegovačkih državljana (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene