Obavijesti Video Pretražite Navigacija
smrtonosna za ljude i životinje

Prvi put nakon šest godina: U BiH potvrđena pojava bjesnoće, zaražen je jedan lovački pas

Cjepivo u bolnici (Foto: Dnevnik.hr)
Cjepivo u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
U referentnom državnom laboratoriju tijekom svibnja provedeno je testiranje te je potvrđeno kako je na teritoriju Srebrenice u istočnoj Bosni zaražen jedan lovački pas. Stanovništvu je za sada dana preporuka da izbjegavaju kontakt s bolesnim životinjama.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane BiH potvrdio je u četvrtak kako je u toj zemlji prvi puta nakon šest godina registrirana pojava bjesnoće, bolesti koja je smrtonosna i za ljude i za životinje.

Pročitajte i ovo Proljetni festiva u Stuttgartu Neobjašnjiv slučaj Gotovo 800 oboljelih u Njemačkoj nakon posjeta festivalu: "Ne znamo točno koji je izvor" Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura"

 

Testiranjem provedenim potkraj svibnja u referentnom državnom laboratoriju potvrđeno je kako je jedan lovački pas bio zaražen bjesnoćom, a pronađen je na teritoriju Srebrenice u istočnoj Bosni.

Kako su naveli iz Instituta, to je prvi takav slučaj nakon šest godina kada se također pojavila bjesnoća u BiH, a izvor zaraze i tada je bio pas.

Institut je upozorio kako je potrebno poduzeti mjere zaštite da bi se spriječilo širenje te bolesti.

"Preporuke stručnjaka su provedba cijepljenja kako bi se izbjegla mogućnost širenja bolesti s divljih na domaće životinje, a onda na ljude", stoji u priopćenju.

Stanovništvu je za sada dana preporuka da izbjegavaju kontakt s bolesnim životinjama.

Iz Instituta podsjećaju na pokazatelje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po kojima godišnje u svijetu od bjesnoće umire 59.000 ljudi, od čega su 40 posto djeca mlađa od 15 godina.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene