Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne ruže i transparenti

Obljetnica Vukovara u Beogradu: ''Osobe koje su činile zločine dio su javnog života umjesto da predstavljaju stup srama''

Obljetnica pada Vukovara u Beograd (Foto: Twitter)
Obljetnica pada Vukovara u Beograd (Foto: Twitter) Foto: Platforma X
I u Srbiji je obilježena godišnjica pada Vukovara.

''Inicijativa mladih'' zajedno sa ''Ženama u crnom'' obilježavanje obljetnice pada Vukovara organizirali su u centru Beograda u Knez Mihajlovoj ulici.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Aleksandar Šapić neobična izjava Gradonačelnika Beograda: "Trebamo jednom za svagda završiti s Titom i vratiti ga u Kumrovec"

Ovaj su dan obilježili crvenim ružama i crnim transparentima na kojima je pisalo ''Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru'', "Žene u crnom za mir i pravdu" i "Odgovornost".

''Podsjećamo da je Vukovar 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Više od 1.000 civila ubijeno je tada, a više od 25.000 ljudi ranjeno'', napisali su na Twitteru.

 

Stefan Milosavljević, aktivist "Žena u crnom" rekao je da ovom uličnom akcijom žele izraziti suosjećanje i solidarnost sa žrtvama te da će u nedjelju prisustvovati komemoraciji u Vukovaru.

Napomenuo je da 26 godina nakon zločina, Srbija u kontinuitetu opstruira suđenja za ratne zločine i pokazuje kontinuitet politike koja je dovela do zločina na prostoru Jugoslavije te da negira i relativizira zločine koji su se dogodili.

"Žrtve nisu dobile pravdu na institucionalnom nivou u vidu kaznene odgovornosti. Osobe koje su činile zločine i osuđene su pred Haškim sudom poput Veselina Šljivančanina dio su javnog života i umjesto da predstavljaju stup srama, predstavljaju nacionalne heroje", rekao je Milosavljević, prenosi Slobodna Europa.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene