Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen u Ostendeu

U Belgiji uhićen jedan od najtraženijih pripadnik ETA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac za kojega se sumnja da pripada baskijskoj separatističkoj organizaciji ETA-i Luis Maria Zengotitabengoa, jedan od najtraženijih bjegunaca, uhićen je u Belgiji, priopćilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

'Uhićen je u subotu rano ujutro u gradu Ostendeu', u zajedničkoj operaciji španjolske i belgijske policije, dodaje se u priopćenju ministarstva.

Pročitajte i ovo Nicole de Moor Ljudska prava Tražitelji azila dobili slučaj na sudu: Državnoj tajnici zaplijenjen zamrzivač i aparat za kavu Kokain, ilustracija Obavještena i hrvatska policija U velikoj zapljeni kokaina u Belgiji uhićen i Zagrepčanin: Diplomirani ekonomist uhvaćen s 2,7 tona droge

Kako navodi španjolski nacionalni radio (RNE), muškarac je uhićen dok se vozio prema hotelu i kod sebe je imao krivotvorene isprave.

Za Zengotitabengoom (29) rođenim u Durangu (Baskija) izdana je europska tjeralica zbog 'umiješanosti u pokušaj dopreme eksploziva organizacije (ETA-e) u Portugal', obrazložilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Kako navodi Bernard Michel, državni tužitelj za slučajeve terorizma, Zengotitabengoa je uhićen zahvaljujući 'suradnji sa španjolskom policijom' koja ga je locirala 'na temelju telefonskih poziva u Španjolsku'.

Zengotitabengoa je sudjelovao u unajmljivanju automobila u koji je stavljen eksploziv ali je vozilo pronađeno 9. siječnja tijekom rutinske kontrole u Bermillo de Sayagu, u pokrajini Zamori.

Nakon ove operacije broj osoba osumnjičenih da pripadaju ETA-i ili da surađuju s tom organizacijom a koje je policija uhitila u Španjolskoj i u drugim europskim zemljama, popeo se na 67.

Europska unija i Sjedinjene Države smatraju ETA-u terorističkom organizacijom koja je odgovorna za smrt 829 osoba u više od 40 godina njezine borbe za neovisnost Baskije. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene