Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CETA

U Belgiji postignut dogovor za potpisivanje trgovinskog sporazuma s Kanadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijski premijer Charles Michel objavio je kako je postignut dogovor s belgijskim regijama i jezičnim zajednicama, što otvara put da se uskoro potpiše sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA).

“Postigli smo dogovor. Tekst sporazuma odmah je poslan Odboru stalnih predstavnika EU-a” (veleposlanici zemalja članica EU-a), izjavio je Michel nakon sastanka s predstavnicima belgijskih regija i jezičnih zajednica.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Slika nije dostupna Sve "crno na bijelo" EU i Kanada potpisali CETA-u, otvoren put ukidanju carina

Belgija je jedina od 28 zemalja članica EU-a, koja nije dala suglasnost za potpisivanje CETA-e, zbog čega je otkazan summit EU-Kanada, predviđen za četvrtak na kojem je taj sporazum trebao biti potpisan. Prema belgijskom sustavu, savezna vlada mora dobiti suglasnost svih federalnih entiteta za potpisivanje međunarodnih ugovora, a frankofoni dio zemlje – Valonija, regija glavnog grada Bruxellesa i francuska jezična zajednica do sada je odbijao dati suglasnost.

Unutarbelgijski dogovor sada mora dobiti pristanak ostalih zemalja članica da bi se potpisao sporazum s Kanadom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene