455063
455063
455063
455063
455063

U Belgiji postignut dogovor za potpisivanje trgovinskog sporazuma s Kanadom

  • , 27.10.2016., 13:36
  • Autor:
  • komentara

Belgijski premijer Charles Michel objavio je kako je postignut dogovor s belgijskim regijama i jezičnim zajednicama, što otvara put da se uskoro potpiše sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA).

 
 
 
 
 
Belgijski premijer Charles Michel objavio je da je postignut dogovor s belgijskim regijama (Foto: AFP)
Belgijski premijer Charles Michel objavio je da je postignut dogovor s belgijskim regijama (Foto: AFP)

“Postigli smo dogovor. Tekst sporazuma odmah je poslan Odboru stalnih predstavnika EU-a” (veleposlanici zemalja članica EU-a), izjavio je Michel nakon sastanka s predstavnicima belgijskih regija i jezičnih zajednica.

Belgija je jedina od 28 zemalja članica EU-a, koja nije dala suglasnost za potpisivanje CETA-e, zbog čega je otkazan summit EU-Kanada, predviđen za četvrtak na kojem je taj sporazum trebao biti potpisan. Prema belgijskom sustavu, savezna vlada mora dobiti suglasnost svih federalnih entiteta za potpisivanje međunarodnih ugovora, a frankofoni dio zemlje – Valonija, regija glavnog grada Bruxellesa i francuska jezična zajednica do sada je odbijao dati suglasnost.

Unutarbelgijski dogovor sada mora dobiti pristanak ostalih zemalja članica da bi se potpisao sporazum s Kanadom. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se