Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Celibat će ublažiti?

U Austriji oko 500 djece plod tajnih ljubavnih veza svećenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevni list Österreich piše da prema aktualnim procjenama oko tisuću od ukupno tri tisuće katoličkih svećenika u Austriji tajno održava ljubavne odnose.

Austrijski mediji pišu da, iako se očekivalo da će Katolička crkva ublažiti ili ukinuti doktrinu o celibatu, Papa, biskupi i svećenstvo prikrivaju nemoral, licemjerje i dvostruki moral u svojim redovima.Dnevni list sterreich piše da prema aktualnim procjenama oko tisuću od ukupno tri tisuće katoličkih svećenika u Austriji tajno održava ljubavne odnose.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje

>> Svećenik u crkvi: Seksajte se, provest ćemo seksperiment!

Isti izvor navodi da je oko 500 austrijske djece plod takvih tajnih veza i kako je pojava da svećenici krše celibat u uzlaznoj putanji.

"Postoji znatan broj djece, koja jednostavno ne znaju tko im je otac", rekao je protivnik celibata Herbert Bartl, predsjednik bečke udruge "Svećenici bez službe". Istaknuo je da posljedice tog dvostrukog morala ponajviše pogađaju žene i djecu, kojoj se često laže kako im je njihov biološki otac umro, a ima i slučajeva da im se za oca kaže kako im je ujak.

Među brojnim protivnicima celibata koji oštro kritiziraju dvostruki moral crkve, s jedne strane crkva se čvrsto drži celibata, a s druge tolerira seksualne odnose svećenika je i predsjednik austrijske platforme "Mi smo crkva" Peter Hurka.

"Vrijeme radi za nas i za normalizaciju. Društveno će shvaćanje pomoći crkvenom shvaćanju", rekao je Hurka, istaknuvši kako Inicijativa austrijskog župnika Helmuta Schllera kojom poziva kler na neposluh katoličkom Crkvenom vrhu, između ostalog i zbog obveznog celibata, ima "sve više simpatizera". Hurka je napomenuo da je protiv "prisilnog celibata" te da i oženjenim muškarcima treba dopustiti vršenje svećeničke dužnosti.

Pastoralni teolog bečke Nadbiskupije Paul Zulehner je za dnevnik Kurier istaknuo da je obvezni celibat sekundarna, a manjak svećenika primarna tema s kojom se katolički crkveni vrh mora uhvatiti u koštac. Raspravu o celibatu i dvostrukom moralu u crkvenim redovima razbuktala je Austrijanka Eva-Maria Mahrer, bivša ljubavnica župnika iz Sttzenhofen kraj Beča Gerharda Swierzeka.

Ona je odlučila javno progovoriti o svojoj ljubavnoj vezi s župnikom nakon što se je on usprotivio amenovati 26 - godišnjeg homoseksualca iz navedene Župe Floriana Stangla za jednog od laičkih predstavnika u Savjetu svećenika bečke Nadbiskupije, u koji je izabran.

"Taj dvostruki moral, strašno me je zasmetao, tim više što je Stangl mnogo dobra učinio na vjerskom i humanitarnom području!", rekla je župnikova ljubavnica za austrijsku televiziju ORF, istaknuvši kako je čak i bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schnborn rekao da Stanglovo seksualno opredjeljenje ne moe biti prepreka za njegovo članstvo u svećeničkom Savjetu. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene