Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tihi ubojica

Prže se na rekordnih +50,7 celzijusa: "Već imamo katastrofalne smrtne posljedice"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski grad Onslow dosegao je rekordnu temperaturu od 50,7 Celzijevih stupnjeva.

Zabačeni grad u zapadnoj Australiji izjednačio se s najtoplijim danom u zemlji u povijesti, izvještavajući o vrućih 50,7 Celzijevih stupnjeva, objavio je meteorološki zavod.

Takve temperature mogle bi postati uobičajene u Australiji zbog globalnog zatopljenja, upozorilo je Vijeće za klimu te zemlje.

Obalni grad Onslow u četvrtak poslijepodne dosegao je rekord. "Novi rekord maksimalne temperature Zapadne Australije i izjednačen nacionalni temperaturni rekord!", objavio je Državni zavod za meteorologiju na Twitteru.

"Onslow je dosegao neviđenih 50,7 °C što je rekord Zapadne Australije i jednak je najtoplijem danu u Australiji prije 62 godine u Oodnadatti SA."

Zemlja je posljednji put zabilježila temperaturu od 50,7 °C 2. siječnja 1960. u južnoaustralskoj zračnoj luci Oodnadatta, navodi se na web stranici zavoda.

Direktor istraživanja Climate Council dr. Martin Rice rekao je da je rekord "dio dugoročnog trenda zatopljenja potaknutog sagorijevanjem ugljena, nafte i plina".

Rekao je da ekstremne temperature već imaju "smrtonosne katastrofalne posljedice" u Australiji. "Toplinski valovi su tihi ubojica u Australiji, uzrokuju više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi ekstremni vremenski događaj", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozorenje stručnjaka Toplinski valovi u budućnosti će biti češći i pogubniji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mediteran na udaru Jeste li spremni na temperature od 50 stupnjeva Celzija? Paklene vrućine bliže su no što mislite, stručnjaci savjetuju kako pripremiti gradove

Australija je doživjela ljeto s požarima na zapadu zemlje i smrtonosnim poplavama na istočnoj obali.

Rice je rekao da bi, bez smanjenja emisije stakleničkih plinova, takve rekordne temperature mogle postati uobičajene u Australiji. "U Sydneyu i Melbourneu ćemo vidjeti ljetne dane od 50 stupnjeva do 2030.", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene