Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Alpama procvjetalo cvijeće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na padinama Alpa procvjetalo je cvijeće, a u Sibiru medvjedi imaju teškoća sa zimskim snom - sve to zbog zime koja nikako da stigne za što je, pretpostavlja se, odgovorno globalno zatopljenje.

Cvjetna pelud zadaje muke astmatičarima čak i u dalekoj Skandinaviji, trgovci zimske odjeće bilježe gubitke, a Djed Božićnjak mora uvjeravati djecu diljem svijeta da će njegove saonice krenuti na božićnu večer, bilo snijega ili ne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pao snijeg FOTO Zabijeljele se austrijske Alpe: "Stigla zima! Još jučer je u nižim dijelovima bilo 26,5 stupnjeva" Slika nije dostupna Zbog zatopljenja zimski turizam pred kolapsom

Od Ottawe do Moskve temperature su daleko iznad prosjeka za ovo doba godine, s izuzetkom Dallasa u Texasu kojeg je zatrpala sniježna mećava.

Poput brojnih mjesta, i Austrija je imala najtopliju jesen otkad se provode mjerenja temperature, zbog čega je većina skijališta odgodila početak skijaške sezone. Topovi za proizvodnju umjetnog snijega "ljenčare" na zelenim padinama koje u ovo doba obično služe kao skijaške staze, nanoseći tako milijunske gubitke zimskom biznisu.

Meteorolozi su u austrijskim Alpama na visini od 1.100 metara otkrili alpsku gorčicu, a u nekim dolinama i proljetnu forziciju.

Pa, iako se glečeri povlače, a snijeg postaje sve nepredvidljiviji, za skijališta nije sve izgubljeno.

Na austrijskom Ischglu, poznatom po ludom noćnom životu kojem prošle sezone nisu odoljele ni Paris Hilton niti rock zvijezda Pink, 25 posto staza je otvoreno, a kafići su prepuni gostiju.

U Soeldenu, gdje je u listopadu odgođena prva utrka Skijaškog kupa, sada ima dovoljno snijega, pa bi to skijalište moglo "uskočiti" umjesto francuskog Val d'Iserea i švicarskog St. Moritza koji će najvjerojatnije morati odgoditi utrke planirane za idući vikend.

Na drugom kraju Europe, od Sibira do Estonije, medvjedi nikako da utonu u zimski san, jer su njihove jazbine neuobičajeno tople i vlažne.

Moskva je početak zime 1. prosinca dočekala s 4,5 Celzijevih
stupnjeva, što je najveća temperatura izmjerena na taj dan od 1879. godine.

Snijeg kasni i u finskom Rovaniemiu, na samom Arktičkom krugu gdje je, vjeruje se, kuća Djeda Božićnjaka.

Većina znanstvenika smatra kako je jedna topla zima posljedica prirodnih varijacija i nepredvidive klime. Pa ipak, nekoliko uzastopnih godina s visokom prosječnom temperaturom potvrđuje navode o globalnom zatopljenju za koje je odgovorna uporaba fosilnih goriva.

Ako se taj trend nastavi i idućeg desetljeća, značit će to doslovnu smrt za brojna skijališta koja se nalaze na manjim visinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene