Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeno 60 talibana

U Afganistanu zaplijenjeno 92 tone droge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šezdeset talibana ubijeno je na jugu Afganistana u zajedničkoj operaciji afganistanskih i američkih oružanih snaga koje su provele i jednu od najznačajnijih zapljena opijuma, objavile su dvije vojske.

Operacija je počela u utorak u Marji, 40-ak kilometara od Laškar Gaha, središta pokrajine Helmand. ‘Šezdeset talibana ubijeno je’, ističe se u zajedničkom priopćenju. Vojska je zaplijenila i 92 tone droge, što je dosad najvažnija zapljena opijuma, ističe se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Još jedno ograničenje Bizarna odluka talibana, zatvaraju frizerske i kozmetičke salone u Afganistanu: "Prava žena poštuju se u skladu s islamskim zakonom i običajima" Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021.

Tijekom operacije zaplijenjene su i ‘ogromne’ količine kemijskih proizvoda i materijala namijenjenih pretvaranju opijuma u heroin. Također su zaplijenjeni kemijski proizvodi koji se koriste za proizvodnju bombi i oružja. Ta je operacija potvrdila da je Marja ‘centar raznih aktivnosti talibanskih pobunjenika’, kaže se u priopćenju.

Pokrajina Helmand, gdje su raspoređene tisuće britanskih vojnika, glavna je pokrajina za proizvodnju opijuma s više od 90 posto svjetske proizvodnje. Veći dio opijuma pretvara se u heroin u zemlji a potom šalje na europska, azijska i bliskoistočna tržišta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene